Små barn tar ofta saker från varandra. Hur ska man agera som förälder? Foto: iStock / Getty images

Ska man ingripa när barn tar saker från varandra?

Vad ska man göra när barn tar saker från varandra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar och ger råd.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

”Ska man ingripa eller inte?”

Vi tillbringar någon dag i veckan på öppna förskolan med vår 15 månader gamla dotter. Barn i den åldern tar leksaker från varandra, vilket är naturligt, antar jag. Min fråga är om man ska ingripa eller inte.

Man vill ju att barnen ska förstå att det är fel att ta leksaker från varandra, men samtidigt vill man ju att de ska lära sig att hantera situationen. Vårt barn är dessutom relativt försiktigt. Hon är inte den som springer runt och hörs och syns mest (än i alla fall), så vi vill att hon ska lära sig att ta för sig och se till att någon annan inte tar den leksak hon har just nu.

Hur ska man resonera?

David 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: ”Små barn behöver vägledning”

Jag tycker absolut att man ska ingripa. Små barn lär sig inte bara genom att göra själva. Att härma och ta efter, både andra barn och vuxna, är minst lika viktigt för den sociala inlärningen. Genom att man som förälder visar hur människor ska vara mot varandra (till exempel att inte ta varandras leksaker) lär sig barn vad som gäller socialt.

Så här små barn, både de som är försiktiga och de som är mer framfusiga, behöver vägledning. Sedan kan den vägledningen förstås se ut på olika sätt. En som är försiktig behöver få lära sig både genom att man som förälder visar hur man ska göra (tar tillbaka spaden åt barnet) och genom uppmuntran att göra själv (ta spaden nu, gumman, det var du som hade den).

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av mama här!