När ett barn, efter föräldrarnas separation, pratar mycket om den ena föräldern – vad kan det bero på? Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågan. Foto: Shutterstock

Varför vill hon prata om sin pappa?

Föräldrarna separerade nyligen. Nu pratar dottern ofta om sin pappa när hon är hos mamman. Varför? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.
Malin Bergström

Efter separationen nämner hon ofta sin pappa – varför?

Jag är en mamma som relativt nyligen har separerat. Pappan och jag delar på vårdnaden om vår dotter, som nyss fyllt 3, och har henne varannan vecka. Det funkar bra och det verkar även vår dotter tycka. Men på senare tid har jag upptäckt att vår dotter ofta nämner och pratar om sin pappa när hon är hos mig. 

Det kan vara vad som helst som gör att hon hittar en anledning till att prata om honom i en konversation. Om jag exempelvis hämtar henne från förskolan med bilen så berättar hon något om pappas bil, och om vi äter parisare till middag vill hon berätta vad hon och pappa åt förra veckan.

Det har blivit väldigt mycket mer av sådant nu, sedan några månader efter separationen. Kanske är det tvärtom under veckorna när hon är hos honom? 

Jag undrar om detta grundar sig i någonting? Tacksam för svar.

M

Barnpsykolog Malin Bergström: ”Positivt att det är tillåtet att prata om pappan”

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Hej M och tack för spännande fråga! 

Barns strategier för att hantera sin livssituation varierar verkligen. Vissa barn som bor växelvis ignorerar fullkomligt den förälder de för tillfället inte bor hos, andra vill facetajma och ringa en av föräldrarna (men kanske inte den andra). Och din dotter har ytterligare en strategi – hon knyter ihop sina världar och håller dem levande parallellt genom att prata om dem. I alla fall är det så jag förstår det du beskriver. 

Jag tänker att det nya livet kanske börjat landa i henne nu och att hon märker att det pendlar mellan två världar. Kanske är de här berättelserna om livet hos pappa hennes sätt att hålla livet hos honom levande i minnet när hon är hos dig. När man är liten och tänker på något är det ju ofta en given impuls att prata med sina föräldrar om det. Och att tänka mycket på vad som händer under den ena respektive den andra veckan är förstås en fruktbar strategi när ens liv just har förändrats på det viset. 

Samtidigt är det inte så att barn alltid delar det de tänker på med oss föräldrar. Även små barn brukar vara fenor på att tolka våra signaler. Känner de att någon eller något är onämnbart brukar de tystna och anpassa sig. Jag tolkar därför hennes prat om sin pappa som att du är öppen för det, eller att hon nu testar om det är okej att prata om pappan. 

Ur hennes synvinkel underlättar en sådan öppenhet. Det är alltså positivt om du visar att det är tillåtet, och om du ställer följdfrågor när hon berättar om livet med pappa. På sikt kan en sådan öppenhet vara gynnsam för henne, inte bara för att den bygger broar mellan hennes världar utan också för att hon då kan prata om hela sitt liv med dig – inte bara om den halva som är er gemensamma.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.