”Alla tycker att jag är tjock”, gråter 9-åringen efter mötet med skolsköterskan och skolläkaren. Är det verkligen så här man höjer barns sätt att se på sig själva? undrar föräldern. Foto: JGalione/iStock

Prata med barn om övervikt

Efter mötet hos skolsköterskan fick föräldern ångest över hur den överviktiga 9-åringen behandlats. Ska det gå till så? Barnpsykologen svarar (och tar hjälp av en expert på barn och övervikt).

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Ska man verkligen tolerera denna vikthets?

Min 9-åriga dotter får med sig brev hem med sin viktkurva och handskrivna lappar om att hon är överviktig och har ett högt BMI, hon får gång på gång gå på vägning och mätning. 

Skolsköterskan föreslog ett möte med henne, skolläkaren, min dotter och mig. Jag var rädd att det ska bli dåligt om det blir för mycket fokus på vikten, men gick ändå med på det i tron om att kunna få lite tips. Ångesten kom över mig redan när vi hade satt oss.

”Vet du varför du är här?” säger läkaren, vänd mot min dotter. Min dotter rycker på axlarna. Jag säger att vi inte har pratat så mycket om det. 

Läkaren visar viktkurvor, pratar om BMI och korsförhör min dotter om hennes matvanor, frågar henne hur hennes lillebror ser ut, säger att det ska skickas en remiss för provtagning så det inte är något annat fel – allt inför min tårögda dotter.

Mötet avslutas med att de säger att alla ser olika ut, men det är för sent. Jag känner det i hela kroppen.

Jag lämnar min tjej i skolan och jag har sådan ångest över att hon behövde utsättas för det här. 

Jag hämtar henne när hon har slutat skolan. Hon sätter sig i bilen och börjar storgråta, säger att alla bara tycker att hon är tjock.

Jag blir förtvivlad, ringer till skolsköterskan och säger: Hur ska jag hantera det här nu, när hon är så ledsen? Skolsköterskan svarar: ”Men lilla gumman då, säg att hon är fin som hon är och att alla är olika”. Hur ska min 9-åring förstå att hon är fin som hon är när hon precis hört något annat från er? undrar jag. Skolsköterskan svarar med att det finns studier som visar att barn inte tar skada av att prata övervikt. Jag känner: Hallå!! Jag sitter här, jag känner fortfarande skammen över att ha fått höra att du, inför min dotter, säger att hon avviker från det normala.

Är det verkligen så här man höjer barnens sätt att se på sig själva?

Jag har lärt mitt barn att stå upp för sig själv, att ingen ska sätta sig på en, att visa hänsyn, att vara en bra kompis, att försöka tänka hälsosamt, att tycka det är roligt att lära sig saker. Ska sådana egenskaper få tryckas undan? Jag känner att utgången blir sådan om man bara ska fokusera på denna vikthets.

Det är dessutom så att min dotter inte är överdrivet överviktig, och hon har stannat av på sin kurva.

Övervikt är aldrig bra men den måste hanteras på rätt sätt. Ska man verkligen tolerera att de gör så här?

J

Barnpsykolog Malin Bergström: Samtal om barns vikt behöver föras med kunskap och omsorg

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Hej J! Givetvis är det inte så här man stärker barns självkänsla. Samtal om barns vikt är känsligt och behöver föras med kunskap och omsorg – en omsorg som behöver finnas med i varje steg så att samtalen landar bra i både barnet och föräldrarna. 

Vårdens uppgift är att förebygga och bota ohälsa och bristande välbefinnande. Ibland behöver vi göra det genom att ta upp svåra ämnen och då behöver vi vara extra varsamma. 

Det du beskriver är ett handhavande som gjort ditt barn upprört och ledset. Det är inte bra. Ännu sämre är dock att sjuksköterskan inte fångat upp misstaget utan slängt ur sig nån floskel och låtit dig hantera din dotters känslor. 

Alla vi som jobbar inom vården klantar oss ibland. Vår professionalitet består i att vi kan fånga upp det, göra om och göra rätt. 

Ska vi hjälpa barn med övervikt att stanna på sin kurva kan vi förstås inte börja med att sänka dem. Samtidigt är det viktigt att vi inte backar från att ta upp ämnet. 

Övervikt är en riskfaktor för sjukdomen fetma. Det behöver vården informera om och hjälpa till med. Du skriver att du har lärt din dotter grundläggande värderingar om människovärde, empati och att stå upp för sig själv. Det är förstås utmärkt. Men jag delar inte din åsikt om att viktprat står i motsättning till det. Jag tänker att en annan viktig grund i livet är just att värna sin hälsa, och att det är precis där vi inom vården ska bistå med kunskap på ett respekt- och omsorgsfullt sätt.

Den kunnigaste jag vet inom det här området är Claude Marcus. Han är barnläkare, professor och en av Sveriges främsta experter på barnfetma. 

När jag frågar honom vad som är viktigt i samtal om övervikt svarar han att det är en process med flera steg. Först och främst bör man inom vården se till att skapa en gemensam plattform genom att förstå hur man i barnets familj ser på vikt, livsstil, mat och fysisk aktivitet. För att veta vilka råd och vilken kunskap familjen kan ha glädje av behöver man förstå deras utgångspunkter, styrkor och utmaningar. Det kan också vara bra att hjälpa barnet och föräldrarna att sätta viktproblemet i ett större sammanhang – vi är ju alla olika, med olika styrkor och svagheter som vi måste kämpa med, och ur det perspektivet är ingen ”normal”. Vi kämpar alltså med vikten för att må bra, inte av några andra skäl.

Claude Marcus betonar också vikten av att skapa förtroende för att vården och föräldrarna tillsammans ska kunna hjälpa barnet. Det är uppenbart att skolhälsovården missade det med er. 

Nästa steg är, enligt Claude Marcus, att ge barn och föräldrar kunskap om vad tillväxtkurvan är, hur den fungerar, vad övervikt innebär, vilka risker den för med sig samt, förstås, vad man kan göra för att minska risken. 

Många föräldrar är tveksamma till att utsätta barn för viktprat, men det är viktigt att barnet är med under de här samtalen, säger Claude Marcus. Det är viktigt eftersom barn märker ändå, menar han. 

I en sådan här process förändrar föräldrarna familjens vanor. Deras blick på barnet förändras också. De blir helt enkelt mer uppmärksamma på vikten – och det märker barnet. Om barnet då inte har varit delaktigt i samtalen blir de förändringar som sker i familjen inte öppna och pratbara. Barnet lämnas ensamt med sina frågor och tankar, säger Claude Marcus. 

Som psykolog håller jag med. Min erfarenhet är att barn känner av det som sker i familjen. Därför är öppenhet också om sådant som är svårt eller känsligt viktigt för att barn ska förstå, ställa frågor och dela sina tankar och känslor.  

Enligt Claude Marcus är det också vanligt att föräldrar vill prata om hälsa istället för om vikt, för att inte skicka fel signaler till barnet. Men det är att gå en omväg runt det som redan är uppenbart för barnet, menar han. Redan från 3 års ålder är barn medvetna om sina kroppar i relation till andras. Vikt är något de förstår och tänker på. 

Men att barn ska få kunskap och information innebär inte att de har ansvar för sin vikt, betonar Claude Marcus. Ansvaret för åtgärder och förändring vilar helt på föräldrarna, ”barn ska aldrig behöva ta ansvar för att säga nej till en macka”. Därför bör vårdpersonal också undvika att fråga ut barnet om hur det ser ut med kosten hemma. Barnet ska vara delaktigt i samtalet, men det är föräldern som ska svara på de ”jobbiga” frågorna.

Det ansvar vi som föräldrar har är att skapa balans mellan hur mycket våra barn äter och hur mycket energi de gör av med. De ska äta lagom mycket så att de, precis som din dotter, stannar på sin kurva. 

Eftersom barn växer behöver man också ta hänsyn till deras längdutveckling. Man behöver följa barnets utveckling över tid för att se hur vikten utvecklas. Att följa upp efter 3–6 månader kan vara lämpligt, anser Claude Marcus.

Jag hoppas, J, att ditt förtroende för vården i stort inte skadats av det kränkande besöket hos elevhälsan. Om det skulle behövas hoppas jag att du kan hitta någon som med kunskap och respekt kan stötta er. 

Varma hälsningar Malin”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + trådlösa in-ear hörlurar för 199 kr. Köp nu!