Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Nyblivet storasyskon får utbrott – hur kan jag stötta?

1,5 åringen har fått syskon – och alla rutiner känns som bortblåsta. Signaturen Cecilia undrar hur man kan hjälpa det nyblivna storasyskonet. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Syskon tätt – hur kan jag hjälpa 1,5-åringen?

Vi fick tillskott i familjen för två veckor ­sedan. Sedan tidigare har vi en son på 1,5 år. Han har nu börjat skrika illtjut och vägra att sova. Han blir arg hela tiden. Jag förstår att han mår dåligt, men hur kan jag hjälpa honom?

Jag har noll energi eftersom vi inte får sova något. Våra rutiner är som bortblåsta.

/Cecilia

Barnpsykolog Malin Bergström: Lär storebror, acceptera och be om avlastning

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Bortblåsta rutiner, sömnen blott ett minne, halvfabrikat framför tv:n och ett litet storasyskon som far runt som en elvisp. Precis så blir det ofta när man får syskon.

Jag ska ge två råd – ett som kräver energi och ett som inte gör det.

Det energikrävande rådet är att lära ­storebror hur han ska vara världens bästa storasyskon. Ofta har vi så fullt upp med oss själva och den nya bebisen i början att ­storasyskonet inte får den vägledning det behöver. Prata om att ni fått en bebis som ni ska ta hand om och älska allihop. Visa hur han ska klappa och hålla. Var extremt ­tydlig med att man måste vara försiktig och mjuk med den lilla. Hitta små uppgifter han kan klara som att ge nappen eller att kolla om bebisen vaknat. Fundera på hur du kan ta hand om honom medan du ammar/­matar. Kanske kan du ha honom under ­andra armen eller ha en speciell bok eller app bara för amningsstunder.

Det icke energikrävande rådet är att ­acceptera att rutinerna slackar och be om avlastning. Finns det släktingar, grannar eller vänner som kan ta hand om er son ibland? Ni kan också dela upp er så en ­förälder är med varsitt barn. Det kan kännas tråkigt men att ni gör det nu betyder inte att det kommer att förbli så i längden.

Ge också er själva några månader där ni accepterar en lägre nivå av städning och uppfostran. Unna er tv-middagar, skärmtid och smulor på köksgolvet och lägg istället energin på att landa i det nya. Att gå från ett till två barn är en av de största ­förändringarna en familj går igenom. Tids nog kan ni styra upp både heminredning och uppfostran.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.