Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

När ska vi berätta att vårt barn ska byta förskola?

Om ett år kommer vi att flytta. Hur långt i förväg ska vi prata med vårt barn om flytten? Och hur förbereder vi henne på att hon ska byta förskola på bästa sätt? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vi är en familj med två barn, en dotter på 3 år och en son på

4 månader. Om drygt ett år kommer vi att flytta till en annan kommun.

Hur långt i förväg ska vi prata med vår dotter om flytten? Och hur förbereder vi henne på bästa sätt?

Sonen kommer att vara så liten när vi flyttar, men hon kommer ju ändå att vara 4,5 år och det blir många förändringar: inte bara ny lägenhet och nytt område utan också ny förskola.

Hon är en ganska försiktig tjej, och det tar oftast lite tid innan hon blir bekväm i nya situationer och med nya människor.

Cecilia 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Varför inte börja berätta redan nu? Jag antar att ni föräldrar redan pratar om flytten med varandra, och jag ser inga nackdelar med att inkludera er dotter i samtalen.

Drygt ett år är förstås en oöverblickbart lång tid för ett litet barn, men ni kan göra det till en berättelse om vad som ska hända om låååång tid, när hon redan är ganska stor.

Det är utmärkt att hon, som behöver tid på sig vid förändringar, får chans att vänja sig. Självklart lyfter ni fram det positiva. Men ni kan också använda den långa framförhållningen till att förbereda henne på det som hon upplever som negativt. Kanske kan ni till exempel hälsa på flera gånger i den nya förskolan.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!