Hm, är det dags att lära bebisen att somna själv?

När ska barn kunna somna själva?

Vi ligger alltid bredvid vår 6 månader gamla dotter tills hon har somnat vid nattningen. Men när ska barn kunna somna själva? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Bör vi träna vår 6-månaders på att somna själv?

När ”bör” barn kunna somna själva inför natten? Vi ligger alltid bredvid vår 6 månader gamla dotter tills hon har somnat. Om hon gråter tar vi upp henne från spjälsängen och vaggar och lugnar henne innan vi lägger ner henne igen.

Bör vi börja träna henne på att somna själv, eller är hon fortfarande för liten?

Vi har läst din bok Lyhört föräldraskap och inspirerats mycket av den. Vi strävar efter en trygg anknytning och ett tryggt barn.

Tack för goda och fina råd!

Psst från redaktionen! Missa inte uppföljningen längre ner i artikeln där signaturen Tack för goda och fina råd! berättar hur det gick sedan!

Närheten till er är viktigare än kvällsrutiner

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Före skolåldern kan jag bara se ett enda skäl till att lära barn att somna själva. Det är om man som förälder blir galen av att kvällarna försvinner i ett evigt nattande. Men för barnen finns det ingen vinst med att lära sig att somna själva.

Om ni tycker det är bökigt att ligga hos henne föreslår jag att ni i stället låter henne somna i famnen i soffan eller där ni sitter på kvällarna. Eftersom hon är så liten är närheten till er viktigare än ordentliga kvällsrutiner och en ”trygg” sovplats. När hon har somnat kan ni lägga henne i hennes säng eller i en vagn eller på soffan bredvid er tills ni själva går och lägger er.

Någon gång mellan 12 och 18 månader kan ni bli mer noggranna med kvällsrutinerna igen. Om ni vill att hon då ska lära sig somna själv kan ni gradvis vänja henne genom att smyga ut efter nattningsrutinerna. Eller så ligger ni hos henne tills hon har somnat.

Välj utifrån vad ni orkar och tycker är mysigt. Släpp tankarna på hur saker ”bör” vara och sträva efter att hitta sätt som passar er och er flicka. Så länge ni är nöjda har ni det perfekta lyhörda föräldraskapet.

Så gick det sedan

Vi kontaktade signaturen Tack för goda och fina råd! och frågade: Hur det gick sedan? Här är svaret:

"Jag är så tacksam över Malins svar, det har både hjälpt och stärkt oss.

Idag är vår dotter 2 år och vi samsover med henne. Malins svar fick mig att släppa alla tankar kring hur det 'borde' vara. Istället började jag följa min dotters behov. Både jag och hon kunde börja sova hela nätter, och eftersom vi tankar närhet hela nätterna har vi en trygg och mycket lugn tjej på dagarna."

Här finns fler artiklar om barn och sömn!

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.