Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

När kan vår bebis börja sova hos mig?

”Jag är hos vårt barn två dagar i veckan och nattar honom. När är det lämpligt att han börjar sova över hos mig?” undrar en pappa till en 3 månader gammal bebis. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

När kan jag ta pappaledigt så att vår bebis kan bo hos mig?

Jag är en man som har fått barn med en lesbisk vän. Jag är hetero. Vi kom överens om att skaffa barn ihop och dela på vårdnaden. Barnet är snart 3 månader, och vi undrar hur vi ska göra med boendet.

Jag har varit med sedan födseln och bodde hos mamman de första sex veckorna. Då pumpade hon ut mjölk, vilket innebar att jag mer eller mindre matade vårt barn varannan gång. Därefter flyttade jag hem och började arbeta.

Nu när vi bor separat är jag hos vårt barn två dagar i veckan och nattar honom. På helgerna sover jag där en natt. På senare tid har mamman och barnet kommit till mig på söndagarna. Ibland tar jag hem honom själv några timmar.

När är det lämpligt att barnet börjar sova över hos mig? Vid vilken ålder är det lämpligt att ta pappaledigt så att han kan bo hos mig?

Vi som lever i familjekonstellationer som inte är så vanliga har det lite knepigt eftersom råd och rön ofta är så traditionsbundna och ibland fördomsfulla.

/Lars

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

”Hej och grattis till er lilla son! Jag blir glad av hur fint ni har löst det under er sons första tid. Genom att ni båda är närvarade så ofta och kontinuerligt, ger ni honom goda förutsättningar för trygga anknytningsrelationer till er båda. Jag föreslår att ni fortsätter pröva er fram så.

Innan ni börjar med övernattningar och heldagar (läs föräldraledighet) kan ni se hur det funkar att du har honom halva dagar. När ni känner er trygga och märker att det går bra tar ni nästa steg och prövar med heldagar, och så småningom övernattningar.

Var uppmärksamma på hur er bebis reagerar och hur det känns i era föräldramagar. Jobba på att inte känna någon prestige. Försök hitta upplägg som ni trivs med alla tre. Att du och mamman har en bra kommunikation och bygger tillit till varandra är lika viktigt för er son som att han får bygga trygghet till er.

Kanske är det bra om ni kan saxa föräldraledigheten till att börja med, så att ni tar till exempel varannan dag? När du sedan är föräldraledig på heltid kan hans mamma kanske ha honom en stund på kvällarna när han ska sova hos dig, på samma sätt som du kan ha honom en stund de dagar han sover hos sin mamma?

Som du märker har jag inga förslag på lämpliga åldrar för föräldraledighet, övernattningar eller hela dagar. Det finns helt enkelt ingenting jag kan luta mig mot för sådana rekommendationer. Jag har precis gått igenom de studier som finns kring övernattningar och växelvis boende för så här små barn och konstaterar att det saknas vetenskaplig vägledning. Däremot är forskarna ense om att kvaliteten i barnets föräldrarelationer är avgörande. Och det är sådant som byggs upp av erfarenhet, det vill säga att barnet är vant vid att tas hand om av båda föräldrarna – alltså precis som ni båda har gjort från första början.

Att ni prövar er fram och stämmer av läget med varandra är det bästa råd jag kan ge. Och utifrån intervjuer med föräldrar till mycket små barn med växelvis boende vet jag att det kan fungera mycket bra.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!