Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

När är det bäst att börja i förskola?

Vid vilken ålder är det bäst för vårt barn att börja på förskolan? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vi undrar vad som är bäst för vår 6 månader gamla son – att börja halvtid på förskolan när han är 14 månader eller att börja heltid, eller eventuellt 80 procent, när han är 20 månader?

Han är fortfarande så liten, men han verkar vara en social och aktiv person, och av hans motoriska utveckling att döma tror vi att han kommer att kunna gå när han är 14 månader. Men han är också känslig och har ett stort behov av att ha sina föräldrar nära. Just nu trivs han bäst i mammas famn. Om fyra månader kommer pappa att ta över föräldraledigheten.

Vi är väldigt måna om att vårt barn ska få en trygg och positiv uppväxt, och vi vill verkligen göra det som är bäst för honom, även om ekonomin sätter begränsningar.

Nya föräldrar 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Om ni trivs med att vara hemma och har möjlighet att vara det i 20 månader så är det förstås en fantastisk start i livet för ett litet barn. Men att vara i förskolan på halvtid från 14 månader låter också som en fin mjukstart. Så om ni inte har andra preferenser (som att ni gärna vill var hemma så länge ni kan, till exempel) tycker jag att ni ska låta ert val styras av hur mycket ni gillar den förskola som erbjuder er plats.

Förskolan är en så stor och viktig del av barns liv att kvaliteten på deras tillvaro där, som jag ser det, är överordnad när han börjar. Under de år som han utvecklas som mest kommer han att tillbringa en stor del av sin vakna tid där.

Det finns kvalitetskriterier för förskolor som till exempel inbe­griper gruppstorlek, andel utbildad personal och så vidare, men jag tänker att den allra viktigaste parametern är hur det känns i magen för er när ni är på besök på förskolan. Känner ni lust, trivs ni? Gillar ni personalen och känner ni er trygga med att de verkar varma och snälla? I så fall kommer säkert förskolevistelsen att bli fin för er son, oavsett när han börjar.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!