Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Om ens barn inte vill få tröst i förskolan – vad gör man då? Måste barnet ta sig igenom de svåra stunderna själv? Barnpsykologen svarar. Foto: Sven Brandsma/Unsplash

Mitt barn vill inte få tröst i förskolan

2-åringen vill inte bli tröstad när han är ledsen i förskolan. Ska han behöva ta sig igenom svåra stunder själv? undrar föräldern. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Måste mitt barn ta sig igenom jobbiga stunder själv i förskolan?

Min son, som snart är 2 år, har börjat på förskola, det verkar han tycka är kul. Men en sak oroar mig jättemycket.

Han är van vid att alltid bli tröstad när han blir ledsen, och han vill bli det av mig (mamma). Vid ett tillfälle blev han ledsen på förskolan, och när en fröken skulle trösta honom ville han inte det.

Jag vill inte att han ska behöva ta sig igenom jobbiga stunder själv. Hur påverkas han av detta? Jag oroar mig för det hela tiden. Jag vill att han ska vara trygg på förskolan och känna att han kan få tröst.

Vad ska man göra?

Anna 

Barnpsykolog Malin Bergström: Han bär med sig den trygghet han fått av dig

Malin Bergström är barnpsykolog och docent, verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Hon svarar regelbundet på frågor på Viföräldrar.se. Foto: Stefan Tell

”Det skär i ens föräldrahjärta att tänka att ens lilla älskling ska gråta utan tröst. Men samtidigt är det en stark liten pojke som tackar nej till en famn hos någon han ännu inte känner tillräcklig tillit till. Hans avvisande är också en signal till pedagogerna om att de behöver fortsätta jobba på att visa sig som trygga personer som han kan vända sig till när han behöver stöd.

En tröst för dig är att din pojke bär med sig den trygghet han fått av dig in i andra relationer. Det är något av det häftigaste med att få vara någons anknytningsperson, tycker jag. Att man inte bara ger tröst i stunden utan ger en tröst som den andra bär med sig. Din pojke tar sig alltså inte genom jobbiga stunder helt själv, det han fått av dig finns kvar inom honom. Den tryggheten gör det också lättare för honom att öppna sig och känna tillit även till andra, liksom i att göra skillnad mellan vilka han släpper in som trygghetsfigurer.

Att din pojke under förskoledagarna ”klarar sig” med den trygghet du injicerat i honom är alltså inte farligt utan en naturlig del av utvecklingen. Samtidigt stämmer du och personalen självklart av kontinuerligt, så att ni ser att utvecklingen går åt rätt håll. I takt med att han landar på förskolan ska han våga ta för sig mer och vända sig till personalen.

Att han tycker att förskolan är kul och att du känner förtroende för den är det viktigaste idag.

Att du som mamma kämpar med det här utvecklingssteget är självklart. Det är ett enormt förtroende man ger personalen när man låter dem ta hand om ens guldklimp. Som tur är ska de finnas också för oss föräldrar och genom uppdateringar och samtal göra oss trygga i att våra barn har det bra.

Sådana samtal hoppas jag att du kan få till med personalen.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.