Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Min son använder mig som napp

”Jag har inte sovit mer än två timmar i stöten på hur länge som helst. Hur slutar jag amma eller minskar på amningen så att jag kan sova?”, undrar en mamma. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Min son använder mig som napp

Min son är alldeles galen i amningen. På nätterna använder han mig som napp och blir alldeles hysterisk om han inte får amma hela tiden. Han slänger huvudet i väggen, går upp i brygga, dunkar, slåss och vrålar sig till kräkning.

Min son är 20 månader, och jag sover ingenting känns det som. Jag har inte sovit mer än två timmar i stöten på hur länge som helst. Jag vill inte att han ska skrika sig fördärvad.

Hur slutar jag amma eller minskar på amningen så att jag kan sova? På dagarna går det oftast att avleda med annat om man verkligen försöker och om man ser till att han inte är för hungrig eller trött – men han är inte särskilt intresserad av mat för övrigt, så det är inte alltid så enkelt.
/Från en som snart prövat allt utom skrikmetoderna

Malin Bergström, barnpsykolog: Berätta för din son vad ni ska göra

”Det låter som om din lilla son är bra på att visa vad han vill – och vad härligt att han har fått så mycket av det han gillar mest!

Nu är det dags för en förändring, både för att du ska få sova och för att han ska börja äta mer på dagarna. Min erfarenhet är (faktiskt!) att det brukar gå ganska lätt att begränsa eller avsluta amningen med lite större barn. Det underlättar helt enkelt att man kan prata med dem. Ibland tänker vi att det är lättare att genomföra förändringar med små barn, eftersom äldre barn tydligare kan uttrycka sin egen vilja, men jag tycker istället att det lite större barnets förmåga att förstå vad vi säger, och därmed kunna förbereda sig, underlättar.

Det första steget är att du bestämmer om du bara vill lägga ner nattamningen eller om du ska sluta amma helt. Sedan berättar du för din son vad ni ska göra.

Om ni ska sluta med nattamningen kan du till exempel säga att ”nu ska vi bara tutta (eller vilket ord ni använder) på dagen, inte i sängen”. Kanske bestämmer du att han ska få en napp eller ett gosedjur istället, och pratar med honom om förändringen ett par dagar (och nätter) innan ni väl slutar. På så sätt hinner han förbereda sig. På kvällen ammar du honom i soffan eller i en fåtölj istället för i sängen och tar bort bröstet innan han somnat. Låt honom somna i din famn eller ligg hos honom i sängen, men använd sportbehå och ha t-shirt på dig så att brösten inte blir så lockande.

Ge honom nappen eller gosedjuret när han vaknar och upprepa att ni ju ”slutat tutta på natten”. Håll honom i famnen om han försöker krafsa under tröjan. Han kommer förstås inte att komma ihåg vad ni har bestämt när han vaknar; då vill han bara ha bröstet som vanligt. Men när du påminner honom och håller om honom kommer han ihåg vad som gäller.

I början kommer han att protestera, men genom att du finns nära känner han sig inte övergiven utan är mest arg över förändringen. Ställ in dig på att de första nätterna blir stökiga; sedan kommer det att ge sig.

Eftersom barn kan bli mätta av att amma på nätterna kommer han automatiskt att börja äta mer på dagarna. Mjölka ur och var uppmärksam så att du inte får mjölkstockning. Väljer du att sluta amma helt gör du på samma sätt men pratar istället om avslutningen.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!