”Min sexåring drömmer mardrömmar och vaknar varje natt”
Annikas sexåring drömmer mardrömmar och vaknar varje natt och ropar efter sin mamma. Här ger mamas barnpsykolog Malin Bergström sina kloka råd.
”Min sexåriga tjej har börjat drömma mardrömmar. Hon vaknar varje natt och ropar efter mig, och berättar då med gråten i halsen om sina upplevelser. Den senaste mardrömmen handlade om att det var krig och att hennes farmor och farfar ramlat ner i ett djupt hål och kunde inte följa när resten av familjen flydde. Ett annat fasansfullt exempel var att hennes bonuspappa dödade hennes storasyster. Det här gör mig otroligt orolig. Varför har hon skräckupplevelser på natten och hur kan jag hjälpa henne på bästa sätt? Kan meddela att vi inte låter henne kolla på nyheterna, men att jag vet att de har pratat om kriget i Ukraina i skolan, men inte på ett så dramatiskt vis som hon drömmer naturligtvis. Annars tror jag att hon har det bra i skolan och så, men hon har alltid varit en känslig tjej.”
/ Annika, 39
Barnpsykologen Malin Bergström: Fortsätta vara den stora, lugna och trygga
”Man ska förstås passa sig för att dra barn i en viss ålder över en kam. De är lika unika individer som vi vuxna. Men faktum är att tankar på döden och existensen upptar många i just sexårsåldern. Då har hjärnan utvecklats för att börja omfatta abstrakt tänkande. De stora frågorna om vår tid på jorden kan därför plötsligt bli verkliga för barn i den åldern. När verkligheten omkring oss är dramatisk, med ett krig i vår närhet som skrämmer oss alla, så drabbar det också barn.
Att er dotter inte ser på nyheterna innebär inte att hon är omedveten om det som pågår i världen. Förutom skolans information uppfattar hon också sådant som ni vuxna talar om och oroar er för. Särskilt som hon är känslig själv. Utifrån ditt brev tror jag alltså att hennes ålder, personlighet och världsläget kan vara det som orsakar mardrömmarna. Du undrar också vad du ska göra när hon drömmer på nätterna. Och mitt svar blir att fortsätta med ungefär det du redan gör. Gå in till henne när hon ropar, håll om henne och lyssna på det otäcka hon drömt. Ta det på allvar, säg att du förstår att hon blev rädd men lugna henne sedan med att det bara var en dröm och att du är hos henne. Om du känner igen dig kanske du också berättar hur det var för dig när du själv var liten. Fortsätt alltså vara den stora, lugna och trygga som barn behöver när de är rädda och ledsna.
Den erfarenheten, att någon finns som kan lugna en när man är orolig, är en väldigt fin erfarenhet att få med sig när man är liten. Och låt mig tillägga något. Att vara en känslig själ kan te sig lite utsatt. När vi känner med våra oroliga barn kan vi önska att deras hud var tjockare. Men mardrömmarna och oron är bara baksidan av en personlighet som också har många fördelar. Kreativitet och fantasifullhet går hand i hand med känsligheten. Att vara inkännande och receptiv är egenskaper som man kan ha stor glädje av genom livet.”
Varma hälsningar Malin
Vill du också ställa en fråga till barnpsykologen?
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälsovården (bvc) och barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.
När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.
LÄS MER: Experten: Så hjälper du ditt barn att sova
LÄS MER: Varför vill pappor oftare att barnet ska sova i egen säng?