Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Min dotters prat om döden gör mig orolig

4-åringens humör blir allt värre, hon gör illa sig själv och pratar om döden. Barnpsykolog Malin Bergström ger råd.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Det gör ont i hjärtat att se henne så här!

Min 4,5-åriga dotter var redan som liten väldigt krävande. Hennes humör har blivit allt värre. Hon blir arg för minsta lilla – om jag svarar fel, om hon blir smutsig på händerna, om hon ritar fel, bygger fel...

När hon blir så där rasande kastar hon allt hon ser, säger saker som att hon inte vill leva, att hon ska döda mig, att hon hatar mig. På senare tid har hon börjat göra sig själv illa när hon blir arg. Hon nyper sig hårt i armarna eller river sig själv.

När vi ska gå till förskolan måste vi komma igång tre timmar i förväg för att komma i tid. Det är absolut inte så att hon inte trivs på förskolan. Hon har kompisar där och leker för fullt.

Just nu är jag mest orolig för att hon pratar om att dö. Jag har också länge misstänkt att hon har någon diagnos, eftersom adhd finns i släkten. Hon har väldiga koncentrationsproblem och mycket överskottsenergi. Det kryper i hennes kropp.

Förstår hon vad hon säger när hon pratar om döden? Det gör ont i hjärtat att se henne så här, hon kommer aldrig ner i varv. Bvc vill inte hjälpa mig. Vart kan jag vända mig?
/Förtvivlad

Barnpsykolog Malin Bergström: Skapa en stund varje dag när ni bara har det bra ihop

”Åh Förtvivlad, det gör mig ont att läsa det du har skrivit! Dels för att jag förstår hur slitigt det är för dig, dels för att du förmedlar så tydligt vilken vanmakt och ilska din flicka känner.

Det är fel av bvc att inte ta din oro på allvar. Det är jätteviktigt att du får hjälp att förstå varför din lilla tjej är så arg och frustrerad. Jag föreslår att du tar kontakt med en barnpsykiatrisk mottagning (bup). Då kan du få hjälp med hur du kan bemöta din flickas ilska, och ni kan diskutera om hon ska utredas för adhd.

Att din tjej leker och har det bra på förskolan men bråkar med dig är klassiskt. Barn bråkar med dem de är tryggast med. Att veta det kanske kan vara en liten tröst i allt det jobbiga.

Du frågar om hon förstår vad hon säger när hon pratar om döden. Min erfarenhet är att barn förstår lika lite eller mycket om döden som vi vuxna. Kanske har din flicka just börjat förstå att döden finns och funderar över det. Ibland bidrar sådana insikter till att barn, eftersom de då fattar hur små de är i världen och hur skört livet egentligen är, under en period kan bli extra känsliga och frustrerade. Men framför allt tror jag att din dotter pratar om döden för att det är det starkaste ord hon kan komma på för att visa hur arg och ledsen hon känner sig. När man är så här full av jobbiga känslor behöver man dela dem med sina föräldrar. Då tar man till starka ord och gör hemska saker, som att göra sig själv illa, för att få sina föräldrar att smittas av ens känslor. På så sätt blir känslorna lite lättare att bära en stund.

Tills ni har fått den hjälp ni behöver via bup vill jag ge dig mitt bästa råd för sådana här hemska bråkperioder: Mysstunder. Det handlar om att skapa en stund varje dag när ni bara har det bra ihop. Det räcker med tio minuter varje gång, men de stunderna är guld värda! Berätta för din flicka att ni ska börja med mysstunder varje dag och fråga henne vad hon tycker att ni ska göra. Kanske kollar ni på Bolibompa ihop, badar, leker, bygger en koja eller läser en bok i sängen. Poängen är att ni bara ska ha det mysigt och att du avstyr varje tendens till bråk.

Om din dotter har svårt att koncentrera sig och varva ner är trånga kojor eller att sitta tätt ihop suveränt. Att kittlas lite eller leka kram- eller brottningslekar i sängen är också bra. Om hon varvar upp sig för mycket kan du avbryta och lugna med en bok.

Avstå från att uppfostra henne under mysstunderna. Försök bara komma på något som ni tycker om att göra tillsammans. I början är det svårt och det kan kännas tillgjort och konstigt. Men ganska snart vänder det och blir små guldstunder i bråktillvaron.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.