Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Oroliga mamman ”Sonja” får råd från barnpsykologen.
Oroliga mamman ”Sonja” får råd från barnpsykologen.
Oroliga mamman ”Sonja” får råd från barnpsykologen.
Oroliga mamman ”Sonja” får råd från barnpsykologen. Foto: iStock / Getty images

”Är det okej att 11-åringen fortfarande sover i min säng?”

Är det okej att 11-åringen fortfarande vill sova i sina föräldrars säng? Det här bekymrar hans mamma.

Signaturen Sonja ber om vägledning och vänder sig till barnpsykolog Malin Bergström som här ger råd.

Hej Malin! 

Min son som är 11 år vill hela tiden sova i vår säng och inte på sitt rum i sin säng. Han sover bara i sin säng förutsatt att jag eller hans pappa är bredvid tills han somnar men runt 02-03 kommer han ändå över till vår säng. Han säger att det är en skönare madrass hos oss. Han har lampan tänd under natten och jag har en del lampor hela vägen till toaletten ifall han vaknar och vill på toaletten. 

Han alltid haft en hel del mardrömmar och är oerhört mörkrädd. Så rädd att han inte vågar vara i mörker utan sällskap i en enda sekund. Kan du vägleda mig?

Vänligen, Sonja

Malin Bergström är barnpsykolog och svarar på frågor för mama och Expressen. Foto: TT/Getty images

Barnpsykologen Malin Bergström: ”Många barn är mörkrädda och sover hos sina föräldrar upp i mellanstadiet”

Hej Sonja och tack för ditt brev! För att vägleda dig skulle jag behöva ställa en motfråga. Är det här ett problem för er eller för er son? Om det inte är det, det vill säga om det inte hindrar er pojke från att göra sådant han har lust med (som att sova hos kompisar eller åka på läger), och om ni sover gott fast han kommer knallande, ja då behöver ni inte göra någonting. Många barn är mörkrädda och sover hos sina föräldrar upp i mellanstadiet. Och för de flesta klingar vanan sedan av eftersom de blir äldre och suget efter andra saker vinner över mörkrädslan. Som att sova borta eller ligga och skicka sms till kompisar på kvällarna till exempel.

Är det däremot ett problem, som att er son skäms över att sova hos er eller att ni sover illa, så kan ni hjälpa honom att bryta den här vanan. Prata i så fall med honom om varför ni vill hjälpa honom att sova i sin egen säng och kom fram till vad som kan hjälpa honom att våga det. Kanske handlar det om att ni sitter hos honom på sängkanten tills han somnar om på nätterna, kanske hjälper det att också skaffa en ”skön” madrass till hans säng. Om ni i ett första steg ska sitta på hans sängkant tills han somnat om kan nästa steg vara att ni sitter på en pall utanför hans dörr. Det brukar ta tid att ändra sådana här vanor som bottnar i rädsla. Därför kan ni behöva stålsätta er. Men genomför man det man kommit överens om går det absolut att bryta sådana här vanor. Man kan också få hjälp av en barnpsykolog knuten till vårdcentralen. De har ofta stor vana vid att hjälpa ängsliga barn.

Min erfarenhet är att det kan vara lite extra kämpigt när barnet själv inte ser några nackdelar med sitt beteende. Den dagen de har en egen drivkraft att ändra sina (o)vanor brukar det gå betydligt lättare. Är problemet att ni blir väckta och sover dåligt med honom i sängen kan därför en kompromiss vara att han har en egen madrass på golvet i ert sovrum.

Hälsningar Malin Bergström

Ställ din egen fråga till barnpsykologen Malin Bergström

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälsovården (bvc) och barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.

När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.

Vill du läsa tidigare frågor och svar kan du göra det här!   

LÄS OCKSÅ: Moa, 36: ”Min son vill inte att jag rör honom”