Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Hur mycket ska vi låta bebisen gråta vid läggning?

Hur inför man nya sömnrutiner? Och är det okej att låta bebisen gråta en stund vid nattningen? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vi har ett barn på 5 månader. Fram tills nyss har hon ammats till sömns, men nu har vi börjat försöka få henne att somna utan bröstet, inte minst för att vi ska kunna dela på nattningarna. Men när vi har läst bok och släckt lampan börjar hon gråta rätt så ordentligt, som om hon verkligen tycker att det är läskigt att somna.

Jag förstår att det hör till att barn gråter vid läggning, men hur mycket ska man låta barnet gråta?

Det är ju inte så att vi lämnar rummet utan vi ligger kvar bredvid (sjungandes med en hand på bebisen). Flera kvällar har det slutat med att mamman har fått amma henne till sömns i alla fall, för att vårt barn har blivit så otröstlig.

/Alex 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

1 av 2 Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE
2 av 2: Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

 

”Jag tror det här beror på att hon fortfarande är så liten. Man brukar säga att barn från ungefär 6 månaders ålder har utvecklat sitt minne tillräckligt för att börja komma ihåg hur händelser hänger ihop. Det betyder för er dotter att hon ännu inte riktigt greppar att läggningarna nu går till så att ni ligger nära och sjunger. Så liten hon är skriker hon istället rakt ut efter bröstet, eftersom det står för avkoppling.

Utifrån hur viktigt det är för er att dela på nattningarna får ni avgöra om ni vill fortsätta kämpa med den nya rutinen. Om det inte är superviktigt väntar ni ett par månader och försöker då igen. Vill ni gärna dela framhärdar ni som nu.

Jag tycker att det låter bra att hon får amma när hon skriker mycket. Det finns inget att vinna i att vara ”stenhård” med nya rutiner. Man har oftast större framgång om man går mjukare fram och låter barnet hinna med i svängarna.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!