”Läggningen av mina barn tar knäcken på mig”
Lovisa upplever att de långa läggningarna tar knäcken på henne. Här ger mamas barnpsykolog Malin Bergström sina kloka råd.
”Vi har två barn, en tjej på fem år och en kille på tre år. De är riktiga busar som gärna lever rövare sent på kvällen. Vi börjar läggningen klockan 19 varje kväll genom att sätta på pyjamas, borsta tänderna, läsa bok och sedan sätta på sovmusik och släcka lamporna 19.30 för att båda ska somna senast klockan 20. Men det är jättesvårt att följa rutinen. Barnen hoppar, skojar och gömmer sig medan jag (och ibland även min man) försöker få dem att varva ner. Och sedan när de ska ligga (i varsitt rum) och lyssna på sovmusiken fortsätter buset. De tar sig ur respektive säng och brottas eller retar varandra och det slutar ofta med att jag får spel och skäller på dem, trött som jag alltid är. Sedan när de äntligen har somnat, vid 20.45 ibland, känner jag mig som världens sämsta mamma som har skällt på dem och för att de somnat för sent. Och sedan är de såklart trötta nästa morgon. Tips, snälla!”
/ Lovisa, 33
Barnpsykologen Malin Bergström: ”Ändra ditt mindset kring svårsövda barn”
”Att barn far runt som duracellkaniner kan (förutom att de ofta har gränslös energi) bero på att de inte är trötta än när ni börjar läggningen. Men det kan också bero på att de tvärtom busar upp sig för att hålla tröttheten stången. Oavsett vilket som tolkar jag deras härjande som ett tecken på att de är för små för era läggrutiner. Min gissning är att de behöver mer stöd än sovmusiken för att varva ner och komma till ro. Jag gissar att det här inte var det svar du ville ha men jag tror att ni helt enkelt behöver ligga hos dem tills de somnar.
Mellan raderna anar jag att du tar större ansvar för nattningarna än din man så mitt förslag är att ni turas om att ligga hos dem. Kanske räcker det att ni ligger hos ett av barnen, kanske är det enklast att natta dem tillsammans. Och när ni väl ligger där kan det vara till hjälp att fundera över ert eget mindset. Så extremt många timmar slösas varje kväll världen över på frustration över allt man inte hinner göra som förälder när man ligger hos svårsövda barn. Att bestämma sig för att se den stunden som vila och mindfulness ger en helt andra känslor för kvällarna.”
Vill du också ställa en fråga till barnpsykologen?
Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälsovården (bvc) och barn- och ungdomspsykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.
När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.
LÄS MER: ”Min sexåring drömmer mardrömmar och vaknar varje natt”
LÄS MER: Experten: Så hjälper du ditt barn att sova
LÄS MER: Natta två barn själv – så gör du!