Om man har en krävande bebis – finns det risk att man skämmer bort sitt barn? Barnpsykologen svarar.

Krävande bebis = bortskämd bebis?

Kan man skämma bort sin bebis? Nej, svarar barnpsykolog Malin Bergström på läsarfrågan. De som säger så har en gammaldags och okunnig syn på barn, menar hon.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Kan man skämma bort en bebis?

Vår dotter är 5 månader och världens underbaraste – MEN hon är väääldigt krävande.

Hon är inte ett barn som skriker konstant, utan krävande på ett annat sätt. Ena stunden ska hon leka på mage, efter en stund gnäller hon och vill leka med en spegel, efter ännu en stund gnäller hon igen och vill bli buren. Efter en lång stund vill hon sova för att, medan jag försöker natta henne, inse att hon minsann inte alls vill sova längre utan helt plötsligt vill leka med fötterna. Och jag följer henne, precis som hennes pappa.

Ibland "låtsas" hon gråta om pappan håller henne, för att hon vill till mig – hundra procent krokodiltårar.

Nu till min fråga: Vi följer henne i allt hon vill, oavsett hur ansträngande det är så gör vi det. Men några i vår närhet har sagt "Ni skämmer bort henne", "Inskolningen i förskolan kommer att bli superjobbig om hon redan beter sig så här" och "Låt henne gråta då och då, det är bra".

Kan en bebis bli bortskämd? Hur ska vi göra om vi inte kan göra som vi gör?

Linda 

En bebis kan inte bli bortskämd

Malin Bergström, Vi Föräldrars barnpsykolog. Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Nej, en bebis kan inte bli bortskämd. Bakgrunden till de kommentarer du ger exempel på är en gammaldags, och faktiskt också okunnig, syn på barn. Barn fungerar inte så, det har de senaste femtio årens forskning lärt oss.

Lyhördhet, uppmärksamhet och kärlek är det bästa man kan slösa med som förälder. Idag vet vi att det är bebisars natur att vara ”krävande”, eftersom de är sårbara och beroende av oss vuxna. Det är paradoxalt men sant att närhet och trygghet är det som gör dem självständiga.

Att er dotter inte vet vad hon vill och inte har fast uppmärksamhet på en och samma sak beror på att hennes hjärna fortfarande är omogen. Genom att ni testar olika saker, hjälper henne att komma till ro och lockar tillbaka henne i leken med spegeln så hjälper ni hennes hjärna att mogna på ett optimalt sätt.

Fortsätt som ni gör, alltså, och visa gärna det här svaret för dem som har åsikter!

Läs också: 

Nej, man kan inte skämma bort en bebis

Min dotter är så krävande – är hon en high need baby?

Gnälliga barn behöver också tröst

Krävande småbarn – därför gnäller din bebis

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.