Att inte veta vad man vill och att bada i frustration – det är normalt för en 2,5-åring, svarar barnpsykolog Malin Bergström.

Vår 2,5-åring är så krävande

2,5-åringen är viljestark och energisk och slår ibland både vuxna och barn. Hur får vi honom att sluta? undrar föräldrarna. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga: Hur får vi honom att sluta slå?

Vi har en väldigt krävande 2,5-åring här hemma. Han är oerhört viljestark och energisk, har svårt att sitta still och leka själv. Det är något som vi ändå hanterar och har accepterat, men ibland slår han både vuxna och barn. Vi kan inte förstå varför och han slutar inte. Det har pågått i månader nu och vi börjar bli dränerade på energi.

Det känns som att han slår för att få uppmärksamhet. Han gör det nämligen bara med oss föräldrar i närheten. På förskolan och med sin mormor är han en liten ängel.

Hur får vi honom att sluta?

Inte nog med det så gråter han för ingenting, det känns ofta som om han aldrig är nöjd och glad. Han känns frustrerad och verkar inte veta riktigt vad han vill. Är det normalt beteende för en 2,5-åring?

Vad kan vi som föräldrar göra för att förbättra hans beteende och hela situationen? Det är så ledsamt alltihop, speciellt när han slåss och är elak. Då vill man bara sjunka genom jorden.

Susanne 

Barnpsykolog Malin Bergström: Försök avleda lite smidigt

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Att inte veta vad man vill och att bada i frustration är normalt beteende för en 2,5-åring – så normalt att vi kallar den här åldern för trotsåldern. Utvecklingen i hjärnan går på högvarv och det påverkar både humör och beteende hos barn. En liten tröst är att så här intensiva perioder brukar följas av lugnare då barn är mer tillfreds. Men det är en klen tröst när det pågår …

Att er pojke är en liten ängel på förskolan och med mormor är ljuv musik i mina öron. Det visar att han redan har skaffat sig en rejäl dos självkontroll och bråkar med dem han ska, det vill säga med er, hans tryggaste människor.

Jag tror som du att han slåss för att få uppmärksamhet. Det brukar vara väldigt effektivt. Jag föreslår att ni prövar om det stämmer genom att styra bort uppmärksamheten från det och istället fokusera på det positiva han gör.

När ni märker att han är på gång försöker ni avleda lite smidigt genom att istället fokusera på något fint han har gjort eller något spännande ni ska hitta på. Hinner han före kan ni fånga hans händer och stoppa honom fysiskt utan att säga något om det som skett. Prata istället om något annat ni ska hitta på eller säg bara ”Oj, nu blev det så där tokigt igen, nu gör vi något annat”.

Ibland svarar barn på ens ignorerande genom att trappa upp sitt bråkande. Det visar att slagen var kopplade till uppmärksamhet. De första veckorna kanske han prövar att slåss lite extra för att få den reaktion han är van vid. Håll i så fall ut tills det vänder och han hittar mer positiva sätt att få kontakt och uppmärksamhet.

Påminn också er själva och varandra om att hans bråk inte beror på att han vill vara elak. Han har snarare fastnat i ett mönster som både han själv och ni är offer för. Genom att ni visar honom bättre sätt att få uppmärksamhet kan familjelivet bli mysigare.

Självklart kan man inte låtsas som om det regnar om man får en snytning som gör ont. Men om ni ibland kan avstyra slag genom att avleda, busa och skoja bort så visar ni honom andra sätt att få uppmärksamhet.

Trotsåldern, eller the terrible twos, som den kallas på engelska, kan verkligen pröva en som förälder. Särskilt om man har ett viljestarkt och energiskt litet barn.

Tack och lov brukar nästa utvecklingsfas vara lite lugnare. Redan nästa sommar kan ni kanske njuta av en 3,5-åring som istället ägnar dagarna åt att fråga ”Varför då?” vid vartenda steg ni ska ta.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.