"Kan det vara så att vår son inte mår bra av att vi föräldrar bråkar med varandra, och att det visar sig genom att han kissar på sig?" Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Kissar han på sig för att vi föräldrar bråkar?

Vid 3 års ålder blev barnet blöjfritt. Nu, ett halvår senare, har han börjat kissa på sig igen. Är det för att föräldrarna bråkar? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Mår vårt barn dåligt för att vi skriker på varandra?

Jag är gift och har två barn. Mitt äldsta är 3,5 år och är ett lugnt, duktigt och väldigt känsligt barn. Han har varit blöjfri ett halvår och det har gått jättebra, men den senaste tiden har han börjat kissa på sig var och varannan dag på förskolan utan någon förklaring.

Jag kan tillägga att det inte har varit bra mellan mig och min man och att vi har börjat skrika på varandra, ibland framför barnen. När det händer brukar vår son fråga vad vi pratar om samtidig som han ser bekymrad ut. Han har också sagt att vi är arga ibland, bara sådär. Det betyder att han tänker på detta.

Kan det vara så att vår son inte mår bra av att vi föräldrar bråkar med varandra, och att det visar sig genom att han kissar på sig?

Sussi

Barns kissande kan påverkas av oro – och sjukdom

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Malin Bergström, barnpsykolog: Hej Sussi! Ja, så kan det vara. När barn blir oroliga för något kan det påverka andra aspekter av deras utveckling. Kanske blir det mer bråk med andra barn, kanske sover de lite sämre eller blir petigare med maten – precis som vi vuxna alltså. Eftersom oro kan sluka en del energi kan också kroppslig utveckling, som att kontrollera kisset, påverkas.

Men, och ett stort men här: En tillbakagång i förmågan att kontrollera sitt kissande kan också bero på andra saker. Till exempel på en urinvägsinfektion eller på någon annan kroppslig sjukdom. Låt därför en barnläkare eller er doktor på vårdcentralen undersöka er pojke.

Det kan också vara något som har hänt på förskolan som gör att han kissar på sig där. Har personalen till exempel slutat påminna honom, eller har de förändrat rutinerna för när man ber barnen att gå på toaletten? Tycker han att det är obehagligt att gå på toaletten i förskolan? Har det hänt något på toaletten som gör att han undviker den? Eller är det istället så att det har hänt något mellan kompisarna som gör att han lägger mer fokus på att vara kvar i leken och då glömmer att gå och kissa?

Oavsett vilket så hjälper det din pojke om personalen styr upp rutinerna för att påminna honom. Kanske behöver han till exempel få använda personaltoaletten ett tag.

Avslutningsvis kan det också bli en sådan här tillbakagång utan anledning. För många barn kommer och går förmågan att kontrollera kiss och bajs i perioder, innan den sätter sig permanent.

Uteslut sjukdom alltså, och prata med personalen om att de behöver hjälpa honom. Sedan hoppas jag förstås att ni får det mer harmoniskt hemma också, kanske kan familjerådgivning vara till hjälp? Det är egentligen fantastiskt att det finns sådan i alla kommuner och att kostnaden är väldigt låg. Det är en samhällsservice, just för att våra föräldrarelationer påverkar barn så mycket.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.