Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Är mammighet vanligt hos så här små barn?

Bebisen skriker när pappan kommer hem från jobbet och vill umgås. Är det vanligt att så små bebisar är mammiga? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vi har en 9 veckors bebis som sedan en vecka inte kan vara hos någon annan än mig utan att gråta. Det jobbigaste är att han inte vill vara hos sin pappa.

Vi blir ledsna eftersom det känns tråkigt att pappan bara får skrik när han kommer hem från jobbet och vill försöka umgås med sin son. Är detta vanligt i den här åldern? Finns det något vi kan göra för att förändra beteendet?

/Anna

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Så liten er son är går han redan igenom en utvecklingsfas där han föredrar dig och känner sig tryggast hos dig.

Perioder av mammig- och pappighet kommer och går under de första åren. Inte sällan påverkas de av vem som är hemma mest. Det enklaste brukar vara att gå barnet till mötes om det är riktigt ledset. Men när er bebis är på bra humör tycker jag att pappan ska vara med honom så mycket som möjligt. På så sätt vänjer han sig vid att vara trygg med er båda.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!