Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Kan jag resa från min bebis i fyra dygn?

Är det okej att resa bort i fyra dygn från sin ettåring, undrar en orolig förälder. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Kan jag resa bort i fyra dygn?

Jag och min snart 1-åriga dotter mår gott tillsammans. Det är vi två 24 timmar om dygnet. Nu har jag fått chansen att följa med mina kompisar på en weekendresa, och jag vet inte hur jag ska göra. Jag har hittills bara lämnat min dotter till barnvakt någon timme då och då, men en kväll passade mormor och morfar henne hemma hos oss.

De senaste gångerna jag har lämnat henne har hon varit glad och lekt i ungefär en halvtimme. Då har hon krupit runt och letat efter mig och börjat gråta när hon inte har hittat mig. Det har gått att trösta henne, men det har tagit en stund.

Om jag åker är jag borta i fyra dygn. Mormor och morfar kan komma och vara med min dotter i hennes hemmiljö. Min dotter gillar mormor och morfar och kan till exempel somna i mormors famn, men även tillsammans med dem blir hon ledsen efter en halvtimme.

Det känns inte riktigt bra att lämna min dotter i så många dagar. För min egen skull skulle jag verkligen behöva komma iväg, men absolut inte om det inte är bra för min dotter. Jag var själv ett ängsligt barn och vill inte göra något som gör att min dotter känner sig otrygg. Det låter som om jag redan har bestämt mig, men jag behöver verkligen höra vad du som expert tänker. Är det okej att lämna en 1-åring i fyra dygn?
/Osäker

Barnpsykolog Malin Bergström: Jag vill stödja dig i att åka

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

”Först och främst vill jag bekräfta våndan du känner inför att lämna din dotter. Som barn­psykolog ser jag det här som en stor och viktig del av föräldraskapet.

För att barn ska bli trygga och självständiga människor behöver de under många år av barndomen få hålla på och ”krångla” med närhet och distans i förhållande till oss föräldrar. De behöver få komma tassande på nätterna när de har drömt, de behöver ha ritualer med pussar och vinkningar i förskolefönstret, de behöver få bli som små plåster när de har haft barnvakt. Och de behöver vår känslighet och inlevelse inför hur det är att vara ifrån varandra. Men trots (eller tack vare) all vånda vill jag ändå stödja dig i att åka.

Fyra nätter känns antagligen långt för er båda – men det är också tillräckligt länge för att du ska få lite perspektiv på ditt föräldraskap och för att din dotter riktigt ska få landa med sina morföräldrar.

När du kommer tillbaka kanske din dotter vill vara extra nära dig en tid. Men det är inget problem, bara något du kan räkna med och vara inställd på. Sedan kan ni leva nära varandra igen tills nästa gång ni ska skiljas åt för en tid. Just den här växlingen mellan närhet och lite luft emellan ingår i föräldra–barn-relationer och bidrar till dynamiken.

Du beskriver hur din dotter brukar reagera när hon har barnvakt. Utifrån den beskrivningen låter det som att hon är en trygg liten tjej. Den tryggheten påverkas inte negativt av att hon tas om hand av människor som hon har långa relationer till och som är snälla och tycker om henne. Däremot är tryggheten som du har byggt upp med henne grundplåten i att hon ska blir trygg också med andra. Till att börja med nu med sin mormor och morfar. Hoppas att du får en riktigt härlig resa!”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!