Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Kan en 1,5-åring trotsa?

1,5-åringen gråter och skriker när man ska klä på kläder på morgonen? Kan det vara trots? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vår dotter går i förskola sedan ett halvår tillbaka. Ända till nu har det gått bra på morgnarna, både att väcka henne, ta på henne och göra allt annat man ska göra. Men de senaste veckorna har hon börjat gråta och skrika när man ska klä på henne, även när man byter från pyjamas till vanliga kläder.

I morse sparkade hon och värjde sig så att jag knappt fick på henne blöjan, hon sparkade helt enkelt av sig den. Och att sätta på sig tröjan och byxorna var tydligen det värsta man kunde göra på morgonen, hon var nästan otröstlig.

Det konstiga är att hon gärna vill gå till förskolan när man frågar henne. Jag tror inte att det har att göra med att hon inte trivs. När vi kommer dit och man tar av henne ytterkläderna är hon medgörlig och går iväg med fröken som om jag inte finns alls.

Jag funderar på om det kan vara så att hon behöver lite mer tid till att gosa på morgonen innan vi klär på oss efter vällingen, kan det helt enkelt vara så?

Trots i 1,5-årsåldern, finns det?

Undrande

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Ja, kanske kan man se det som att en 1,5-åring går igenom en förelöpare till trotsåldern, åtminstone om man tänker på självständighetsaspekten och det lite labila humöret.

Att klä på eller av sig är för 1,5-åringar något som har med den personliga integriteten att göra. Plötsligt vill de ha koll på vad som pågår. I den här åldern har barn lärt sig att kontrollera sin kropp på ett grundläggande sätt och vill vara med på noterna.

Jag tycker att din idé – lite gos där du passar på att förbereda henne på att hon ska klä på sig – låter bra. Uppmuntra henne sedan att själv sätta på sig det hon kan och visa att du mest finns till hands för att hjälpa till. Prata med henne om vad klädesplaggen heter så att hon känner att hon är med och styr.

Att uppmuntra hennes självbestämmande när det gäller hennes kropp kommer att stärka hennes självkänsla och självständighet. Och så är det bra för finmotoriken att öva på att pillra med knappar!”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.