Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Pappa eller mamma – vem ska skola in på förskolan?

Vem av föräldrarna ska ta inskolningen?

Har det någon betydelse för barnet vilken förälder som tar inskolningen: den som varit föräldraledig senast eller den som barnet oftare tyr sig till? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Blir det jobbigt om jag skolar in på förskolan?

Jag undrar hur man ska tänka kring inskolningen på förskolan.

Vår son kommer att vara drygt 1 år när han börjar. Just nu är hans pappa hemma med honom men vi är inte säkra på vem av oss som ska ta inskolningen, så att det blir bäst för vår son. Eftersom pappan är hemma är det han som sonen tillbringar mest tid med. Kanske blir det då konstigt om jag hoppar in och tar inskolningen?

Till saken hör att vår son dessutom är väldigt mammig. När jag är hemma är det bara jag som duger och han blir jätteledsen när jag går. Jag var ju hemma med honom den första tiden så jag tänker att det har med anknytningen att göra?

Vore det tryggare för vår son om jag tog inskolningen? Eller kan det tvärtom bli jobbigare för honom om jag gör det?

Sofia 

Barnpsykolog Malin Bergström: Verkar vettigare att låta pappan skola in

Malin Bergström är barnpsykolog och docent, verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Hon svarar regelbundet på frågor på Viföräldrar.se. Foto: Stefan Tell

”Tanken med inskolningen är att barnet successivt ska vänja sig vid och uppfatta förskolan som en trygg plats. Man kan säga att barnet tar med sig den trygghet som byggts upp tillsammans med föräldrarna in i det nya.

Som jag tolkar ditt brev tänker du att inskolningen kanske underlättas om den förälder som barnet helst tyr sig till deltar, för att optimal trygghet liksom ska smitta av sig på den nya miljön. Jag tänker inte riktigt så. Självklart vill vi att barnet är tryggt med den som skolar in, men din lilla son tycker det är svårt att skiljas från dig och blir ledsen när du går, medan det går lättare med pappa. Och eftersom vi vill att barnet ska lägga sitt krut på nyfikenhet och lek i den nya miljön verkar det i mina ögon vettigare att låta pappan skola in.

Vi vill ju att det ska vara så lätt som möjligt för er son att ta för sig av allt det som förskolan erbjuder, inte att separationsångesten ska stjäla kraft och fokus. Ju mindre gnissel i form av att ha svårt att lämna, desto lättare för er son att ta till sig det nya, tänker jag.

Sedan finns det ju ytterligare en aspekt av inskolningen, nämligen att man som förälder då får en inblick i verksamheten och kan bygga upp sin egen trygghet med den. Det kan man också vilja ta hänsyn till när man bestämmer hur man ska lägga upp det.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.