Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

Kan inskolningen till förskolan gå FÖR bra?

Vårt barn verkar inte bry sig om att vi försvinner. Är det normalt att inskolningen går så bra? Vi Föräldrars barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Det här är kanske en lite konstig fråga. Min son är 1 år och började i förskolan för två veckor sedan. Redan från början gick det jättebra. Han både äter och sover där utan problem. Personalen sa att han verkar vara en trygg och glad liten kille. Både min man och jag har, på grund av arbetslöshet, varit hemma samtidigt nästan hela hans första år. Det har nog bara varit positivt för vår son.

Men nu till min fråga: Kan det gå FÖR bra? Borde han inte sakna oss lite i alla fall?

Han verkar inte bry sig om att vi försvinner. Visst blir han arg och ledsen ibland, men bara om någon tar en leksak ifrån honom, om han är trött eller hungrig eller om han inte får som han vill.

/Elin

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Din fråga är inte alls konstig! Det är så här vi är som föräldrar. Är vår nyfödda bebis superlugn och bara äter och sover oroar vi oss för att den aldrig skriker. Har vårt bångstyriga barn en lugn period undrar vi när stormen ska torna upp igen. Vi slappnar liksom aldrig riktigt av i föräldrarollen utan ser hela tiden till att vara förberedda inför nästa fas och nästa behov.

Och just det här med barnets anknytning, som jag antar att du tänker på, är något som det är lätt att oroa sig för eftersom det är så ogripbart.

Att er son trivs i förskolan, och visar det genom att äta och sova bra, betyder inte att han inte saknar er. Han bryr sig absolut om att ni försvinner. Men han lever så helt i nuet att han är uppslukad av allt det spännande som händer omkring honom.

Om jag får gissa är han en social och utåtriktad person som trivs med att ha andra barn omkring sig och med att det händer mycket. Då kan en inskolning, om den tajmas med en lugn period i barnets utveckling, fungera så här enkelt.

Det enda smolket jag ska strö i glädjebägaren är att det kan bli bakslag efter en första ”smekmånad” på förskolan. Då kan lämningarna bli svårare och er pojke kan börja reagera på att ni inte är med på dagarna. Sådana bakslag kan dock lika gärna komma för barn som har tagit längre tid på sig att landa i sin nya vardag, och de går över efter några veckor.

Att inskolningen hittills har gått så bra handlar säkert om er lilla killes personlighet. All den uppmärksamhet och trygghet han har fått av er båda under sitt första år har förmodligen bidragit till att han är så glad och trygg.

Jag tycker att det låter som att han har fått en härlig start på sitt förskoleliv och kommer att kunna njuta riktigt mycket av allt det roliga som erbjuds där.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!