Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Hur säger man nej på ett bra sätt?

Min 1-åriga dotter lyssnar inte när jag säger nej. Är jag för snäll? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vi har en jättefin liten tjej som precis ska fylla 1 år. Vi tampas med en del saker som jag inte riktigt vet hur jag ska hantera.

Vår dotter lyssnar inte när jag säger nej. Jag har precis läst boken Ditt kompetenta barn av Jesper Juul, och jag tycker att den innehåller mycket tänkvärt. Jag kanske har missat något, men jag saknar tips på vad man ska göra om man inte uppnår det resultat man vill, det vill säga om barnet inte gör det man vill att det ska göra – till exempel att sluta dra i spisen när jag lagar mat, eller att sluta sätta på tvättmaskinen om och om igen.

Jag vill helst inte höja rösten eller bråka med henne men är rädd att jag är för ”snäll” på ett sätt som blir fel.

Anonym

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Att säga nej till ett barn på ett bra och effektivt sätt låter så bra i teorin. Men eftersom barn lär sig av repetition behövs tjat i ­praktiken. Det är helt enkelt så att små barns hjärnor ännu inte är särskilt utvecklade. Den del av hjärnan som är förnuftig och får oss att tänka efter innan vi gör något fortsätter att utvecklas ända upp i vuxen ålder.

För barn är det den instinktiva delen av hjärnan som styr. Den som säger JA! till precis allt som barnet får lust till i stunden. Under hela barndomen behöver barn därför vuxna som påminner, tjatar, säger nej och styr upp. Genom att vi hjälper dem på det viset utvecklas deras ”förnuftshjärna” så att de längre fram själva kan tänka efter innan de gör något. Det kan vara bra att komma ihåg det när barnet fortfarande inte gör som man säger fast man har sagt till tusen gånger.

Det bästa sättet att lära din lilla flicka vad som gäller är därför precis det du gör idag: Säg nej, lyft bort, titta i ögonen, säg ajaj! och visa hur hon ska göra istället, om och om igen. Även om hon inte gör som du säger idag är hon hela tiden uppmärksam på vad du säger, hur din röst låter och vad du visar med ditt ansikte. Och hon kommer så småningom att lära sig.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!