Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Hur länge kan han skrika utan att ta skada?

Hur länge kan bebisen skrika innan jag tar upp honom, och utan att han tar psykisk skada? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vi har en son som snart är 8 veckor. Han är glad och skrattar mycket, han är nyfiken och pigg – men jag är förvirrad över några saker.

Han vill aldrig (sällan) läggas ner. Jag och min sambo har prövat vad vi tycker känns som ”allt”: babysitter (både självgående och stilla), babygym, bärsele, fårskinn (det snuttar han mest på), musik, barnvisor … Ja, listan är lång, och min sambo har börjat bli väldigt irriterad när han kommer hem från jobbet och jag knappt har fått något gjort här hemma (han är ganska pedantisk) – men jag har ju knappt hunnit äta heller, för jag har inte haft tid!

Mycket tid går åt till att amma vår son, som antingen är hungrig eller bara snuttig och vill ha närhet. Han somnar vid bröstet ganska ofta, men så fort jag lägger ner honom vaknar han och skriker, och så får jag börja om.

Senaste veckan har babygymmet ibland funkat i cirka tio minuter, men på den tiden hinner jag knappt någonting.

På nätterna snuttar han, äter några gånger och sover helt okej bredvid mig, men det känns så ledsamt att han aldrig vill somna själv, utan hjälp av tutten.

Han tar inte napp. Vi har prövat alla möjliga sorter, men inget verkar funka. När man försöker stoppa in nappen får han kväljningar och fräser och frustar, även om jag vet att han är mätt och bara snuttig.

Hur gör man egentligen när de är så små? Hur länge kan han skrika innan jag tar upp honom, utan att han tar psykisk skada?

Amningen är jättemysig, men snuttandet – och att gå runt och bära honom över axeln jämt – börjar bli jobbigt.

Är jag en dålig förälder som känner så här? Jag vill ju bara hans bästa och att han ska känna sig trygg.

/Förvirrad nybliven mamma

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Precis så här är barn de första månaderna. Nyfödda bebisar behöver mycket närhet, och amningen tar ofta väldigt mycket mer tid i början än man någonsin hade kunnat föreställa sig. Mitt råd är därför att du anpassar dig efter detta faktum. Så här är det att ha en liten bebis. Att träna bebisar på att inte behöva närhet är inget jag rekommenderar.

Jag kan inte svara på hur länge du kan låta honom skrika utan att han tar psykisk skada. Och jag undrar om du verkligen vill försöka hitta den gränsen? Hur skulle det kännas för dig att lämna honom skrikande? Skulle du känna dig trygg och tillfreds med det, även om han inte fick psykiska men för livet?

Jag tror knappast det. Jag tror att du har en väldigt stark föräldrainstinkt som hjälper dig att prioritera din sons behov och att i varje stund göra det som är bäst för honom. Den instinkten är din sons överlevnadsskydd i världen. Därför ska du respektera och vara rädd om den.

Men jag tror att du saknar stöd från din sambo att lyssna till din instinkt och göra det som är bäst för din son, och sådant påverkar vår förmåga att lyssna inåt.

Som jag läser ditt brev låter det som att din sambo behöver mer kunskap om bebisars behov och vilket slags föräldraskap som passar dem. Jag föreslår att han skaffar sig sådan kunskap för att 1) själv bli en lyhörd förälder och 2) bli det stöd du behöver. Han kan förstås läsa böcker, men jag tycker också att det vore lämpligt om han bokade ett besök hos er sjuksköterska på bvc. Hen kan hjälpa honom att förstå mer om föräldraskapets villkor.

Jag föreslår också att din sambo använder rut-avdrag till att köpa städhjälp om han inte själv börjar ansvara för städningen hemma. Att vara pedant och ha ett spädbarn är en jobbig kombination. Hans (och ditt) liv kommer att bli betydligt lättare och trevligare om han tränar på att släppa sitt pedanteri.

Avslutningsvis vill jag bara ge en kort bakgrund till varför vi har en sådan fantastisk förmån som föräldraledighet i Sverige. Det är för att vi ska se till att varje barn får bästa möjliga förutsättningar till trygga anknytningsrelationer och ett lyhört föräldraskap. Däremot har vi inte skattefinansierad föräldraledighet för att hålla våra hem i perfekt skick.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!