Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ninni samsover med sin nioåring och börjar längta efter att få sova med sin man. Barnpsykologen Malin Bergström ger råd.
Ninni samsover med sin nioåring och börjar längta efter att få sova med sin man. Barnpsykologen Malin Bergström ger råd.
Ninni samsover med sin nioåring och börjar längta efter att få sova med sin man. Barnpsykologen Malin Bergström ger råd.
1 AV 2
Sömnpedagogen svarar
2 AV 2
Ninni samsover med sin nioåring och börjar längta efter att få sova med sin man. Barnpsykologen Malin Bergström ger råd.
Foto: Catherine Delahaye / Stone RF

”Hur länge är det okej att samsova med sina barn?”

Ninni samsover med sin nioåring och börjar längta efter att få sova med sin man. Här ger mamas barnpsykolog Malin Bergström sina kloka råd.

Malin Bergström

”Jag sover med vår nioåring i hans rum (i en 120 cm säng där båda får plats) och min man sover i dubbelsängen med vår fyraåring. Nioåringen visar ingen som helst vilja att sova på något annat vis, utan ser det som en självklarhet att ha mamma bredvid sig. Jag har frågat om han vill sova själv och har köpt en mysig nattlampa om han skulle känna sig otrygg, men han säger bara tack men nej tack. Han vill inte heller att jag sover på en madrass bredvid honom. Jag tror inte att han är mörkrädd men han vill absolut sova med mig, för det är det enda han vet kanske. Tycker du att det finns en gräns för när man borde sluta sova med varandra? Om inte annat för att jobba lite på relationen till maken också, som jag inte sovit med på många år.”
/ Ninni, 35

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Foto: STEFAN TELL

Barnpsykologen Malin Bergström: ”Det är ni vuxna som bestämmer”

”Jag tycker inte det finns några generella gränser för hur länge man kan sova tillsammans i en familj. I mina ögon är det enda viktiga att man sover gott. Det är överordnat om man vandrar runt, har en gigantisk familjesäng, sover utspridda med stängda dörrar eller ligger i en ormgrop med katter och hundar i sängen. Det viktiga är att man sover gott och känner sig trygg. Om vi lyfter blicken ser vi att människor på många håll i världen sover tillsammans genom hela livet. Det verkar vara naturligt för oss människor att trivas med det. Men när man fattar beslut om sin egen familjs sovande tycker jag inte man ska bry sig om hur andra sover utan bara utgå från vad som passar just ens egen familj. Sover ni gott och gillar att sova ihop så är allt bra.

Däremot reagerar jag på att det låter som att det är er nioåring som bestämmer hur ni ska sova. Så kan ni förstås välja att ha det. Men som du själv påpekar har barn ingen annan erfarenhet än det de själva är vana vid. Eftersom barn heller inte kan överblicka alternativ och konsekvenser brukar de dessutom vara förändringsovilliga. De kan helt enkelt inte se framför sig hur saker skulle kunna vara istället. Att ni väljer att sova med varsitt barn är därför ert beslut som föräldrar, inte er nioårings. Vill ni ha det på något annat sätt, till exempel för att ni vuxna ska få sova tillsammans, så är det ert ansvar att vägleda barnen dit. Istället för att fråga barnen så berättar ni i så fall hur ni vill ha det och genomför en lyhörd förändring av sovvanorna. Den dagen som ni vuxna tycker det är dags.”

/ Malin Bergström

Vill du också ställa en fråga till Malin Bergström?

Barnpsykolog Malin Bergström svarar på frågor som rör föräldraskap och barn, med särskilt fokus på de allra minsta. Malin har lång erfarenhet från barnhälso­vården (bvc) och barn- och ungdoms­psykiatrin (bup). Har du en fråga du vill ställa till Malin Bergström? Mejla din fråga till mama@mag.bonnier.se.

När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske hos Mama och Expressen. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga.

Vill du läsa tidigare frågor och svar kan du göra det här!