Behandling mot ångest handlar om att träna sig på att våga utsätta sig för det som skrämmer, skriver barnpsykolog Malin Bergström. Foto: GETTY IMAGES

Hur kan vi hjälpa vår son att hantera ångestattackerna?

8-åringen blev inlåst och fick en ångestattack. Nu återkommer den känslan ofta hos honom, hur kan man hjälpa? Barnpsykolog Malin Bergström svarar. 

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

8-åringen blev inlåst – nu vågar han inte vara ensam

Hej! Jag har en 8-årig son som fick en ångestattack, så som han beskriver det, när han var ensam hemma. Han blev inlåst och fick panik och kunde inte kontakta oss föräldrar. Efter detta berättar han att samma känsla återkommer ofta. Han vågar inte vara ensam, inte ens om vi bara är utanför i trädgården, och han säger att han får samma känsla när han är ifrån mig (hans mamma). Hur kan vi hjälpa honom att hantera detta? Eller behöver vi utomstående professionell hjälp? 

/Mvh S.

Barnpsykolog Malin Bergström: Han måste gradvis våga utsätta sig för det som skrämmer

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Hej S!
Just så här brukar ångest- eller panikattacker fungera. När vi blir riktigt skrämda eller får panik reagerar kroppen reflexmässigt och hjärnan ställer oss instinktivt i beredskap att fly eller försvara oss mot den fara vi upplever. En ren överlevnadsmekanism alltså. Men när faran är sådan att vi inte kan bekämpa eller fly ifrån den, kan de här reaktionerna istället ge oss svimningskänslor, andnöd och hjärtklappning. Kanske blir vi yra, darriga och känner att vi förlorar kontroll över armar och ben. En reaktion som egentligen gynnar vår överlevnad leder alltså fel och gör oss istället ännu mer rädda. Eftersom en sådan här attack är så otäck är det vanligt att man sen, precis som din son, gör allt för att undvika att hamna i lägen som kan utlösa den igen. 

Och även om det låter logiskt är det här problemen början. Våra undvikanden (som att din son alltid vill ha dig i närheten) fungerar nämligen som en motor för ångesten och bidrar både till att vi blir rädda för fler situationer och till risken att vi ska få nya panikattacker. 

Därför handlar ångestbehandling om att träna sig på att låta bli att undvika och istället våga utsätta sig för det som skrämmer. Självklart vill vi inte utlösa nya attacker och därför är det viktigt att träna gradvis så att vi successivt känner att vi kan hantera ångesten i olika situationer. För att barn ska våga det behöver de dels lita på den som hjälper dem och dels få kunskap om hur ångest fungerar. När jag träffar barn med ångest hjälper det ibland att de bara förstår vad det är som hänt dem (så att de fattar att de inte höll på att dö, bli galna eller få en hjärtattack). Men ofta krävs också att föräldrarna hjälper barnet att våga utsätta sig för de skrämmande situationerna för att bryta mönstret.  

För att förklara vad som hände för er son kan ni pröva att likna hans reaktion vid ett brandlarm. Ett brandlarm räddar våra liv när det brinner. Men ibland utlöses det också av saker som egentligen inte är farliga. Och efter den läskiga situationen där er son blir inlåst har brandlarmet i hans hjärna börjat tjuta lite okontrollerat av saker som egentligen inte är farliga. Hjärnan fungerar så, och larmar hellre en gång för mycket när den hamnar i det här brandlarmsläget. För att brandlarmet ska lugna ner sig och bara tjuta när något riktigt farligt händer måste man träna det på att hålla sig lugnt. Och för din son betyder det att träna sig på att vara ensam och utan sin mamma. Om du på egen hand vill hjälpa din son ur detta kan du tillsammans med honom bestämma vad som är lagom utmanande träning. Kanske börjar han med att vara själv inne medan han kan se dig i trädgården. Utmaningen är inte bara att klara att vara ensam utan också att hålla sig lugn den stunden. Kanske hjälper det att tänka på något han gillar och som gör honom lugn och glad under tiden. När ni känner att det fungerar ökar ni svårighetsgraden lite så att han sakta lär sig att klara fler situationer och vågar släppa dig.

Det krångliga när man ska hjälpa rädda barn är att ångest smittar. Man känner barnets rädsla i sig själv och det går rakt emot ens föräldrainstinkter att utsätta barnet för det som skrämmer. Därför är det ofta bra att ta hjälp av en psykolog som planerar ångestbehandlingen och stöttar både barnet och en själv som förälder. Er husläkare vet var ni ska vända er. Jag är glad att du hörde av dig, S! Ju snabbare din son får hjälp med detta desto bättre. / Hälsningar Malin

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

• Mejla till: fragamalin@vf.bonnier.se

• Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.

När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas).