Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

Hur ska han kunna somna med sin pappa?

Ibland är det bara en förälder som får natta barnet. Men om man är två som vill dela på ansvaret går det att ändra på det, menar barnpsykolog Malin Bergström.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vi har lite problem med läggningar och nattningar med vår 17 månader gamla pojke. Min man tog under det första året varken del av nattningar eller att bära och söva på nätterna och dagarna. Det är till allra största delen jag som har skött om vår pojke ända tills nu.

Nu är jag gravid igen. Jag är i vecka 16 och har mått fruktansvärt dåligt. Jag mår fortfarande inte bra, men mycket bättre.

Nu vill min man hjälpa till med nattningarna för att avlasta mig, men nu går det inte. Och jag kan förstå det. Vår pojke är ju helt ovan att somna hos pappa. Pappa är ju ”lekpappa”, så vår son accepterar inte alls att bli nattad av min man, varken på dagen eller kvällen eller natten, varken hemma eller borta, varken när jag är hemma eller borta.

Vid två tillfällen har min man låtit vår pojke skrika en timme innan han har avbrutit och hämtat mig. Detta känns helt inhumant. Jag brukar oftast söva vår son genom att bära honom, men det spelar ingen roll om min man bär eller lägger sig i sängen intill vår son, hur han än gör så går det inte. Så fort vår pojke förstår att han ska sova med pappa börjar han skrika.

På nätterna sover vår pojke och jag i samma säng och min man i egen säng. Vi har gjort så från början. Vår son kan sova ensam, men jag tycker det är både mysigt och praktiskt att sova tillsammans. Han tar både flaska och ammar (lite, lite) på nätterna om han vaknar, det går bra vilket som. Ofta räcker det att lägga en hand på honom.

Jag undrar om du har något ”snällt” tips på hur vi ska gå till väga för att min man ska kunna söva vår pojke utan gråt och skrik? Vi vill att han ska somna nöjd och harmonisk även med min man.

/Sofia

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Hej Sofia! Det är förstås tråkigt att du inte har mått bra den senaste tiden. Men det är häftigt och praktiskt att graviditeten redan från börjar får oss att ändra på föräldrarollerna. Det är ju världens bästa förberedelse inför att er lille son ska bli storebror. För med två små barn är det praktiskt om båda föräldrarna kan hjälpas åt.

Jag föreslår att ni fortsätter låta pappa ta större ansvar för er pojke. Kanske sticker de iväg på egna utflykter på helgerna, där pappa ser till att er son sover middag. I början kanske din man sköter kvällsrutinerna medan du tar själva läggningen. När er son vant sig mer vid pappa är det kanske dags för dig att åka bort någon helg för att låta dem hitta sina egna rutiner vid läggningen. Det känns kanske som en omöjlig tanke nu, men det kan vara ett mål att sträva mot.

När ni fortsätter att med små steg dela mer på ansvaret kommer er son gradvis att vänja sig och blir mer nöjd också med sin pappa. Och sedan, en dag, kommer plötsligt en jättepappig period. Du tror mig kanske inte, men det är ganska vanligt att barn plötsligt ändrar sin syn på vem som är favorit.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!