Bästa sättet att sluta amma – har forskningen ett svar på det, undrar en mamma.
Bästa sättet att sluta amma – har forskningen ett svar på det, undrar en mamma. Foto: Shutterstock

Bästa sättet att sluta amma – vilket är det?

Finns det någon vetenskaplig studie om bästa sättet att sluta amma, för barnet? Är det skadligt att sluta tvärt? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Vad säger vetenskapen om att sluta amma – och kan det vara skadligt att sluta amma tvärt?

Finns det någon vetenskaplig studie om bästa sättet att sluta amma, för barnet? Det vill säga, är det skadligt för ett barn över 1 år att sluta amma tvärt, på både natten och dagen?

Ana

Inte skadligt att sluta amma tvärt

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: Jag har inte hittat någon vetenskaplig studie som ger vägledning i din fråga. Istället får jag svara utifrån min erfarenhet som barnpsykolog.

Min erfarenhet är att det inte är skadligt att sluta amma barn tvärt. Om du vill göra det råder jag dig att förbereda barnet dagen före genom att säga att ”I morgon ska vi sluta amma/tutta” (eller vad ni använder för ord). Sedan kan du påminna barnet om det när hen blir sugen och istället erbjuda snutte, napp, att hen krafsar dig i håret eller på halsen eller något liknande som substitut. Låt ditt barn vara i famnen men använd tajt träningsbehå och sov med den plus t-shirt eller nattlinne i början. Var också uppmärksam på att pumpa ur brösten. För att inte bibehålla mjölkproduktionen ska du pumpa så lite som möjligt, men du kommer att behöva lätta på trycket och tömma ibland för att det inte ska stocka sig – 1-åringar kan se till att brösten producerar rätt mycket mjölk.

Ditt barn kommer förstås att sakna amningen och reagera på förändringen. Att saker förändras är dock inte skadligt för barn. När du tröstar hen i famnen och bekräftar att det känns jobbigt och tråkigt att inte få tutta längre hjälper du hen genom förändringen.

Läs också: "Min son använder mig som napp"

Väljer du istället att trappa ner gradvis kan du bestämma dig för vilka amningsstunder du vill behålla. Avled barnet när det blir suget vid andra tillfällen. Vissa väljer att sluta med nattamningen och behålla amningen på dagen. Då är det viktigt att inte natta barnet vid bröstet i sängen, eftersom det blir förvirrande att ibland amma i sängen och ibland inte. I det läget är det bättre att kvällsamma i soffan innan ni går till sängs.

Summa summarum kan jag inte råda dig kring vilket sätt att avsluta amningen som är bäst, varken för barn generellt eller för ditt unika barn. Det behöver finnas en ömsesidighet i amningen, och det bästa är att du utgår från vad du själv känner, för i den känslan väger du också in hur viktig amningen verkar vara för ditt barn.

Min erfarenhet är att om folk har åsikter om föräldraskap i allmänhet har de i synnerhet åsikter om amning. De flesta av oss som ammar våra barn ”länge” har fått ta del av en flora av sådana åsikter. Jag vet inte om det är så för dig och om du i så fall känner dig påverkad av dem?

Själv tycker jag att amning är en familjeangelägenhet som ingen annan har med att göra och jag hoppas att du kan fatta ditt beslut utifrån vad som passar er bäst. Lita på att ingen bättre än du kan avgöra vilket slags amningsstopp som är bäst för just er. Och hjälp ditt barn genom den förändringen. Det är en häftig känsla att klara av detta tillsammans med sitt barn. Det ger råg i ryggen för alla andra förändringar du framöver ska hjälpa hen igenom.

Läs också: "Min son kan bara somna vid bröstet"

Vill du också ställa en fråga till vår barnpsykolog Malin Bergström? Klicka här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + hudvårdskit från SENSAI för 199 kr. Köp nu!