Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Hur får man barn att lyssna?

Jag försöker lära min 1-åring rätt och fel, men hur ska jag få mitt barn att lyssna på mig? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Min son på 15 månader skriker väldigt mycket på nätterna och blir så trött av det på dagarna. Jag försöker också lära min son rätt och fel – men hur får man barn att lyssna? (Jag säger till på skarpen.)

Måste få råd, eftersom jag själv är uppväxt med en mamma som misshandlade mig men inte mina syskon. Jag har aldrig slagit min son, och skulle aldrig göra det heller, men vill ha lite tips.

Smurfmamman

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Det skär i hjärtat när jag läser hur din mamma var mot dig när du var liten. Så borde ingen behöva ha det!

Nu ska du vara ett helt annat slags mamma till din lilla pojke och använda dina erfarenheter till att göra tvärtom – aldrig slå utan ge värme och trygghet. Och när ens egen förälder inte har visat hur man får barn att lyssna på ett bra sätt, då behöver man tips av andra. Därför blir jag jätteglad att du skriver!

Mitt knep för att få barn att lyssna är att man behöver komma på precis vad de kan förstå, utifrån deras ålder. När man är 15 månader är det lättast om ens förälder håller en i knät, tittar en i ögonen och pratar lugnt. Det är också bra att använda lätta ord som ”Aj, aj, INTE röra. Det är VARMT, man kan bränna sig” – och hjälpa barnet genom att betona de ord som är extra viktiga. Det är ingen idé att komma med långa förklaringar eller att prata om vad som hände senare, för det kommer ett så litet barn ändå inte ihåg.

Ett annat sätt är att vara med sitt barn och visa hur man ska göra. När din son till exempel ska lära sig att leka med andra i sandlådan kan du sitta precis bredvid och visa hur han kan låna ut grejer, hur man kan gräva och göra sandkakor. Genom att du är med och visar kan han härma dig och göra likadant. På samma sätt visar du hur man sitter vid matbordet och äter fint. När han gör fel behöver du visa hur han ska göra istället.

Även om du inte ser det direkt kommer han att ta efter det du gör och rätta sig efter det du säger. Det du säger och visar har stor betydelse, men du kanske inte märker det förrän efter flera månader. Och du behöver visa och tala om samma saker en massa gånger. Det beror på att din sons hjärna ännu inte är så utvecklad, och det är helt normalt. Det är därför du behöver ha tålamod och tänka långsiktigt.

När det gäller hans skrikande på nätterna tror jag att han kanske blir lite rädd när han vaknar till och undrar var du är. Det kan ha med hans utveckling att göra. Barn är extra känsliga på nätterna och kan behöva bli klappade på ryggen, kramade eller få hjälp att stoppa in nappen för att kunna somna om igen. För en del funkar det att ha en särskild vaggvisa som man sjunger för att få dem att somna om igen.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!