Vårt förhållande känns som ett jobb

Efter två år som föräldrar är det som om kärleken har försvunnit. "Jag vill bara känna passionen", skriver läsaren. Psykolog Malin Bergström svarar – och så här gick det sedan!

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Kärleken mellan oss är som bortblåst

Jag och min sambo har varit ett par i drygt tre år och har en son på 2 år. Det senaste året har varit tufft! Det känns ibland som att kärleken mellan mig och min sambo är som bortblåst, som att vi har glömt hur man tar hand om varandra.

Innan vår son föddes och när han var liten var vi bra på att ge varandra uppskattning och komplimanger, men nu känns vårt ­förhållande nästan som ett jobb. Ansträngt, krävande …

Jag vill bara känna kärleken och passionen!

Är just denna tid tuff? Kommer det att bli bättre? För vi vill ju faktiskt leva tillsammans, men nu är det som att vi inte kan fungera ihop.

Jag är säker på att det finns fler som vi!

Ledsen mamma

Psst från redaktionen! Missa inte uppföljningen längre ner i artikeln där signaturen Ledsen mamma berättar hur det gick sedan med parrelationen som hade tappat taget om kärleken!

"Aktiebolaget Familj" är en klassiker

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Psykolog Malin Bergström: Åh, du ledsna, visst finns det många som ni! ”Aktiebolaget Familj”, där man kanske har börjat kalla varandra för ”mamma” och ”pappa” (eller vilka föräldrakön man nu råkar ha), är en ­klassiker. Men du skriver så fint att ni ju faktiskt vill leva ihop. Dags alltså att gå från tanke till handling.

Sätt er ner med en påse godis eller något annat njutbart och gör en lista på sådant ni längtar efter. Skapa sedan utrymme för åtminstone några av punkterna på listan. Det kan kännas krystat att klä upp sig för varandra en regnig torsdagskväll, men handlingarna gör faktiskt skillnad. Pliktsex känns förstås stelt, men kommer man väl igång så glömmer man i bästa fall att själva starten var lite konstruerad.

Se alltså till att komma igång med sådant ni längtar efter som par – i bästa fall blir det fnissigt i början.

Ni befinner er just nu i den mest intensiva småbarnstiden. Det är en investering inte bara i er själva utan också för framtiden om ni nu kan hitta sätt att ge varandra ­uppskattning och bekräfta varandra som kärlekspartners.

Så gick det sedan

Vi kontaktade signaturen Ledsen mamma och frågade: Hur gick det sedan? Här är svaret:

"Vilken tur att vi har lämnat detta bakom oss, idag är vi mycket starkare som par!

När sonen var mindre var vi nya i föräldrarollen. Vi visste inte hur vi skulle hantera den i förhållande till att vi också var ett par. För oss var det svårt, men vi lärde oss. Jag antar att det var en kombination av att sonen blev större och att vi blev tryggare som föräldrar.

Idag är vår son 4 år och vi försöker hålla isär det här med att vara förälder och att vara ett par. Vi får mer tid för varandra ju äldre sonen blir, men nu väntar vi barn nummer två. På något sätt känns det som att det förenar oss, både som familj och som par, mer än vad det gjorde när vi väntade första barnet. Det är väldigt mysigt och spännande, men såklart förstår vi att det kommer nya utmaningar. Vi jobbar än idag på vårt förhållande. Det kan man nog aldrig sluta med om man vill att det ska fungera."

Läs fler frågor till barnpsykologen med berättelser om hur det gick sedan!

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!