Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Har förskolestarten förändrat vår 1,5-åring?

Vår 1,5-åring började nyligen på förskolan. Sedan dess har hon förändrats och blivit trotsig och mammig – vad kan vi göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga:

Vi har en liten prinsessa som snart är 1,5 år. Hon började nyligen i förskolan och har sedan dess förändrats på flera sätt. Hon är trotsig och testar gränser i precis allt, hon är väldigt mammig och låter inte pappan ta hand om henne. Vi vet att det är genom trotset hon utvecklas, men hon har gått från att vara glad jämt till att bli en ledsen tjej med stark egen vilja.

Hjälp oss, hur ska vi hantera hennes mående? Mår hon inte bra? Är det åldern eller bör vi oroa oss?

Elin 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Vad jobbigt det låter! Ja, visst är trots utveckling, men när hon är så här ledsen, bråkig och mammig precis i samband med förskolestarten låter det som att hon är lite slut och tagen av förändringen. Tror du att det har blivit lite mycket för henne?

Hur du ska hantera det beror på vilken grad av frihet du har i livet. Kan du börja med att ha ett samtal med personalen och stämma av med dem hur hon har det på dagarna? Behöver hon till exempel vila mer på föris, kanske både en stund på förmiddagen och en stund på eftermiddagen? Äter hon ordentligt i förskolan? Kan de hjälpa henne att varva ner på dagarna så att hon inte är igång i ett? Hur länge är hon där på dagarna? Finns det utrymme att ha lite kortare dagar under en period?

Hemma kan du pröva att ha lite striktare rutiner än vanligt och ta det extra lugnt. Istället för att gå till parken eller träffa andra kanske ni bara kan gå hem och mysa. Då blir det tryggt för henne, och hon kan smälta alla sina nya intryck.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!