Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Ska min dotter få ha med nallen till förskolan?

Personalen i förskolan har föreslagit att dottern inte ska ta med nallen dit – kan hon känna sig trygg och komma till ro vid vilan så? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Hur ska hon känna sig trygg utan nallen?

Min dotter är 17 månader och har precis börjat i förskolan. För att underlätta vid inskolningen har hon fått ha med sig sin favoritnalle. Tanken var att hon bara skulle ha den när det var dags att sova, men hon vet att nallen ligger på hennes hylla och blir jätteledsen när hon inte får ha den.

Ett par morgnar har hon inte velat släppa nallen. Hon har fått ha den med sig in, och sedan har personalen lagt undan den. Nu har det blivit så att hon blir ledsen och gråter och skriker när personalen försöker ta nallen.

Problemet är att i förskolan får hon inte ha sin nalle i fred för de andra barnen, och då blir det mer tårar, så i dag föreslog personalen att vi inte skulle ta med nallen alls.

Vad tycker du? Hur ska hon känna sig trygg och samtidigt komma till ro vid vilan utan nallen?
/Sofie

Barnpsykolog Malin Bergström: Att få ha sin nalle är en mänsklig rättighet!

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Som du säkert vet kallar vi psykologer ofta nallar och snuttefiltar för övergångsobjekt, eftersom de hjälper barn i övergången från något tryggt till något nytt. De är barns sätt att bära med sig tryggheten hemifrån till nya situationer. Superfiffigt!

Därför tycker jag självklart att din lilla flicka ska ha med sig sin nalle. Nallen hjälper henne att landa och bli trygg i förskolan.

Att de andra drar i den och vill titta är inte så konstigt. De förstår att den är viktig. Jag tycker att personalen bör hjälpa din dotter i de lägena så att hon kan visa nallen men sedan får ha den ifred. De ska inte ta den ifrån henne.

På sikt, när hon känner sig trygg, kommer nallen att bli mindre viktig, och då kan de smyga undan den till hyllan.

Att få ha sin nalle när man är 17 månader och precis har börjat i förskolan tycker jag är en mänsklig rättighet! All verksamhet på förskolan ska utgå från barns behov.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!