Vänta inte på barnets frågor, prata om förälderns stamning redan nu, när det blir läge, råder barnpsykolog Malin Bergström.

Prata med barn: När en förälder stammar

Hur kan man prata med barnen om att en av föräldrarna stammar? undrar en läsare. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.                      

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Hur ska vi hantera pappans stamning?

Min sambo, som är pappa till min son och till bebisen som bakas i min mage, stammar. Jag funderar på hur vi ska "hantera" stamningen hemma med barnen?

Tids nog kommer säkert frågorna från barnen och jag vill avdramatisera det hela så gott det går, mycket för att min sambo har lidit och lider mycket av sin stamning.

Jag vill att våra barn ska växa upp och förstå att stamning inte är något konstigt, att det är något vissa gör.

Hoppas att du förstår hur jag tänker och kan komma med bra tips!

Jannica 

Barnpsykolog Malin Bergström: Bäst om pappan själv pratar om det

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Vad fint att du tänker på detta redan nu!

Det mest självklara är att barnens pappa själv pratar om det. Kanske har han redan spontana förklaringar som han brukar ge när talet hakar upp sig? Till exempel: ”Nu fastnade jag i pratet, gubben, du vet ju att jag stammar” eller ”Ibland måste du vänta på att pappa ska prata klart” – men även saker som ”Fan, vad jobbigt det här är” sätter saker i ett sammanhang för era barn.

Kanske behöver din sambo fundera på hur han vill förklara varför han har lidit av sin stamning och hur han brukar tänka för att må bättre. Han, eller ni, kan också förklara vad stamning är och prata om hur pappa vill att ni ska göra när han stammar. Kanske vill han att ni väntar tills han har pratat klart utan att fylla i åt honom, till exempel?

Många barn får en period av tillfällig stamning under sin talutveckling. Om det blir så för något av era barn innebär det också en chans att prata om att det är samma sak för pappa och att det stannade hos honom (men att det är ovanligt).

Vänta alltså inte till frågorna kommer utan ta själva upp ämnet när det är läge.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.