Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Dottern har blivit så pappig – vad ska jag göra?

Min dotter ha blivit så pappig efter att ha varit hemma med pappa i två månader. Jag börjar känna mig värdelös, har vi problem med anknytningen?, undrar en orolig mamma. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Är något fel i anknytningen?

Min dotter, som är 1 år och 4 månader, har börjat bli pappig efter att ha varit hemma med sin pappa i cirka 2 månader. Jag har inte upplevt henne som särskilt mammig tidigare. Jag börjar känna mig som en värdelös mamma och undrar om något eventuellt är fel i anknytningen.

Är det så att hon har en bättre relation med sin pappa än med mig? Har svårt att hantera detta.
/Orolig

Barnpsykolog Malin Bergström: Skapa en vana som bara är er

Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

”Åh, det kan skära i hjärtat att bli bortvald av sitt eget barn! Men det betyder inte att ni har en dålig relation eller att hennes anknytning till dig inte är trygg. Istället är det nog så att hon vänder sig till sin pappa av vana, eftersom det är han som är föräldraledig.

Jag föreslår att du och din dotter skapar en vana som bara är er, som till exempel att du lägger henne varje kväll och gör det till en riktig mysstund. Försök också att ibland göra saker, bara ni två, för att det ska kännas bättre för dig.

För din lilla dotters räkning behöver ni inte göra någonting utom att glädjas över att hon har två föräldrar som hon älskar och litar på.

Det första året skapade du och hon en trygg och nära relation. Nu lägger hon allt krut på att bygga en lika nära relation till sin pappa. För hennes del är det världens bästa grund för att bli en trygg och harmonisk människa.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!