Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Är jag en dålig mamma?

Släktens kommentarer gör mig så osäker – är det fel att vagga och amma henne till sömns? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Jag mår så dåligt av alla kommentarer jag får om hur jag är mot min 8 månader gamla bebis.

När hon ska sova ammar och vaggar jag henne till sömns. Jag tycker att det är mysigt för oss båda två.

Hon vill alltid vara nära mig. Det gör att jag knappt har tid för mina vardagssysslor. Hon vill alltid se mig. Om jag är borta från henne i tio minuter skriker hon och letar efter mig. Jag tycker inte att det är en så stor grej, men min och min pojkväns släkt tycker att vår dotter är för mammig.

Jag mår så dåligt av alla negativa kommentarer. Det är som om jag vore en dålig mamma. Jag vet inte om jag har gjort rätt eller fel från första början. Det är mitt första barn. Sedan hon föddes har hon och jag haft en jättebra och nära relation. Hon har en bra relation till sin pappa också. Det är bara vi två som kan läsa av hennes känslor och få henne att somna. Hjälp mig!

/Rådlös

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Tänk att släktingars tråkiga kommentarer kan förstöra så mycket! Det är så onödigt och trist. För det du beskriver låter enbart fint och härligt, i mina öron. Er dotter får den närhet hon behöver, och du tycker att det är mysigt att vagga och amma henne.

Ofta beror sådana här kommentarer på att äldre släktingar har mindre kunskap om spädbarn än vad vi har idag. De var ofta ganska unga själva när de fick barn och fick många råd som vi idag vet är fel.

Att man är extra ”föräldrig” i 8-månadersåldern är faktiskt typiskt och normalt. Då infaller nämligen en fas i anknytnings­relationerna som hänger samman med att barn snart ska börja (eller har börjat) krypa. Då är det extra viktigt att de har koll på sina föräldrar, som en skyddsmekanism mot faror.

Du har alltså gjort rätt från början, och jag föreslår att du hjälper dina släktingar på traven genom att undervisa dem lite i barns utveckling och behov, med fokus på de viktiga anknytningsrelationerna. Kan du göra det utan att såra hjälper du dem att förstå vilken skatt du och hennes pappa har gett er dotter. I bästa fall leder det till att du istället för tråkiga kommentarer får stöd och cred av släkten framöver.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!