Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Är det dåligt för barn att börja i förskola redan vid 1 år? undrar en ensamstående mamma. Barnpsykologen svarar.
Är det dåligt för barn att börja i förskola redan vid 1 år? undrar en ensamstående mamma. Barnpsykologen svarar.
Är det dåligt för barn att börja i förskola redan vid 1 år? undrar en ensamstående mamma. Barnpsykologen svarar.
Är det dåligt för barn att börja i förskola redan vid 1 år? undrar en ensamstående mamma. Barnpsykologen svarar.

Påverkas mitt barn negativt av att börja förskolan tidigt?

Bebisen är bara 3 veckor, men mamman oroar sig redan för att det är dags för förskola om ett år. Kommer hennes barn att påverkas negativt? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Jag har redan ångest över förskolan

Jag är ensamstående med min 3 veckor gamla bebis. Jag har redan sådan ångest över förskolan, eftersom mamman till mitt ex har klankat ner på mig när vi har diskuterat dagistider och sådant.

Jag kommer inte ha råd att vara föräldraledig i mer än drygt 13 månader. Jag arbetar som målare och har arbetstid mellan 7 och 16, så då blir det lämning 06.30 och hämtning 17.00.

Påverkas mitt barn negativt av att börja förskolan vid 1 års ålder? Och av att ha så långa dagar?

Saraj

Barnpsykolog Malin Bergström Kolla upp förskolorna där du bor

Malin Bergström är barnpsykolog och docent, verksam vid Karolinska institutet och Stockholms universitet. Hon svarar regelbundet på frågor på Viföräldrar.se. Foto: Stefan Tell

”Innan vi pratar om dagistider måste jag få kommentera mamman till ditt ex. Ursäkta starka ord men jag tycker det är sadistiskt att racka ner på en ensamstående mamma med en bebis på TRE veckor för att hon kommer behöva börja arbeta om ett drygt år. Tycker man att förskola verkar förskräckligt är det väl en bättre strategi att själv ställa upp och hämta den lilla tidigt några dagar i veckan. Eller att huta åt sin son (om han är pappan) så att han tar ansvar för sitt eget barn.

Om mamman till ditt ex fortsätter att klanka ner på dig, Saraj, så kanske du ska ha lite mindre kontakt med henne. Som alldeles nyfödd mamma behöver du omge dig med varma, snälla människor som stöttar och peppar dig. Det är bra både för dig och din lilla bebis.

Jag kan också trösta dig med att livet och ditt barn kommer att vara väldigt annorlunda när det blir dags för förskola. Det kommer att hända otroligt mycket under det här året!

Men eftersom du oroar dig över att ditt barns långa dagar på förskolan föreslår jag att du lägger lite tid under din föräldraledighet på att kolla upp förskolorna där du bor eller i närheten av ditt jobb. Var verkar det mysigt? Var verkar personalen snäll och barnkär? Hur planerar de verksamheten? Ser de till att morgnarna och eftermiddagarna är lugna och mysiga för trötta små 1-åringar? Kan du få plats på en förskola du gillar blir det lättare att släppa oron.

Det finns inte jättemycket forskning om hur barn påverkas av förskolan. De studier som finns har faktiskt pekat på fördelar med att börja tidigt, men allt hänger på att förskolan är bra.

Tyvärr har jag inte hittat några studier om hur långa dagar i förskolan påverkar barn, men min erfarenhet är att många förskolor arbetar för att barn ska få en lugn start på dagen och att de ska få varva ner på eftermiddagen medan en pedagog läser en bok eller myser med dem. Det är en sådan förskola som du ska försöka hitta!

Kom också ihåg, Saraj, vilken cool och fin förebild du kommer att vara för ditt barn. Du kommer att jobba ihop pengar så att ni två får ett bra liv tillsammans och du kommer att stå på hens sida i alla väder. Därför är också du värd att umgås med människor som står på din sida och backar dig. Hoppas att du har många sådana omkring dig!”

Här kan du ställa en fråga till barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.