Hur förklarar jag mina självskador för mitt barn?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Hur ska jag svara på frågor om mina ärr?

Mitt barn är bara 5 månader, men jag oroar mig redan för hur jag ska tackla kommande frågor från honom. När jag var i yngre tonåren var jag deprimerad och började (dumt nog) att skära mig, vilket har resulterat i att min vänstra underarm är full av ärr. Jag skäms över ärren och försöker dölja dem så gott det går, men jag kommer såklart inte att kunna dölja dem för mitt eget barn.

Jag tror på ärlighet och tänker att när han blir äldre kan han få veta sanningen. Men hur svarar man en frågvis 2-åring som pekar och frågar ”Vad har du gjort där!?”. Jag gillar inte att ljuga, men det känns fel att säga till ett barn att man har skadat sig själv.

L

Barnpsykolog Malin Bergström: ”Använd dina erfarenheter till att lära honom något viktigt”

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Jag tror att vi är många som har erfarenheter som vi bävar att berätta om för barnen. Som förälder vill man ju vara sitt bästa jag och låta barnet slippa livets skuggsidor. Samtidigt tror jag, som du, på ärlighet.

När din kille blir äldre kan du använda dina erfarenheter till att lära honom något viktigt, nämligen att livet är svårt ibland men att vi människor kan ta oss igenom mörker. Ibland blir vi sjuka och gör dumma saker. Men sedan blir vi friska. Och om vi står ut och hittar någon att luta oss mot kan det finnas lycka sedan, på andra sidan.

När jag pratar med människor som har varit föräldrar länge säger de ofta att det svåra i föräldraskapet inte alls var det som de hade förväntat sig. När man funderar så mycket på något som du gör nu bearbetar man det svåra och kan komma fram till något som plötsligt känns självklart.

Läs också: Min bror begick självmord – ska jag berätta för min dotter?

Så tror jag att det blir med dina ärr. När din pojke är 2 år och frågar om dem säger du kanske bara att du ”gjorde illa dig” när du var mindre. När han går på mellanstadiet berättar du kanske vad depression är för slags sjukdom.

För din son kommer dina ärr att vara lika självklara som dina örsnibbar och födelsemärken. Genom det tankearbete som du gör nu kan de bli det också för dig som mamma.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!