När bebisen skriker och vägrar ligga ner – ska man ta upp eller låta bebisen skrika sig till sömns? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Ta upp bebisen eller låta honom skrika?

Den 7 veckor gamla bebisen skriker så fort han läggs ner – och föräldern har fler barn att ta hand om. Ta upp eller låta bebisen skrika sig till sömns? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Min bebis skriker när han ligger ner – ska han få skrika sig till sömns?

Jag har en 7 veckor gammal bebis (tredje barnet). Han vill varken ligga i vagnen, bilstolen eller sängen. Han vaknar och gråter så fort jag lägger ner honom – och för att det ska funka med syskonen behöver han kunna sova i vagnen, till exempel på väg till förskolan.

Han tar inte heller napp och varvar snabbt upp sig till hysteriskt skrik.

Ibland måste han ligga och skrika lite när jag hjälper syskonen. Påverkar det honom?

I övergången mellan vakenhet och sömn skriker han i vagnen. Ska jag ta upp honom då, eller låta honom skrika sig till sömns? Nu tar jag upp honom och sätter honom i selen, men det innebär att jag inte kan ta några längre promenader.

I bilen skriker han hysteriskt.

Har du några tips? Kan det här ändras när han blir äldre?

Lilly 

Träna bebisen på att ta nappen

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Ja, detta kommer sannerligen att ändras när han är äldre. Men just nu är det ett problem som måste hanteras. Och innan jag svarar måste jag göra klart för övriga läsare att jag absolut inte tycker att man ska lämna barn skrikandes eller gråtandes. Det är en grundbult att barn blir hörda och omhändertagna.

Men när man har tre små barn som man ska klara genom vardagen så blir det av nödtvång precis som du beskriver, Lilly. Den minsta måste vänta ibland och skriker sig kanske till sömns.

Jag tror att du måste vila i din erfarenhet, Lilly. Din lillpojke är visserligen en ny person att lära känna men jag är säker på att du redan hör skillnad på hans skrik. När han skriker på ett sätt som signalerar fara eller ångest är du snabb att plocka upp honom. När du vet att han är trött och på väg att somna är du inte lika snabb. Om han skriker en stund men sedan somnar så är det en bra vana, eftersom det underlättar er vardag. Om du avvaktar en smula vänjer han sig kanske vid det.

Ibland skriker han förstås också för att du måste hjälpa syskonen. Det är en nackdel som följer av att vara småsyskon. Men jag kan inte se att det på något sätt skulle skada honom, just därför att du finns nära och hör skillnad på hans skrik. I sammanhanget vill jag också påpeka att det också finns fördelar med att vara ett småsyskon. Han har en mamma som redan är van att ta hand om bebisar, och två syskon som kommer vara hans förebilder, stimulans och stora kärlekar.

För att underlätta och förebygga hans skrikande föreslår jag att du mer konsekvent tränar honom på att ta nappen. Jag föreslår också att du investerar i en riktigt bra bärsele så att du kan ha honom i den också vid längre promenader. Det har räddat många flerbarnsföräldrar.

Du lever i din kanske mest intensiva livsperiod nu, Lilly. Var snäll mot dig själv för att orka njuta av de små ungarna. Jag tror och hoppas att sommaren underlättar för dig, både i form av avlastning och för att du slipper påklädning. När hösten kommer har din lillpojke hunnit bli några månader och era vanor har förhoppningsvis satt sig.

Läs också: Varför vill pappor oftare att barn ska sova i egen säng?

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!