Att försiktigt försöka ändra på sömnrytmen kan vara ett sätt att förändra när bebisen vaknar pigg varje natt, svarar barnpsykologen.

Min bebis vaknar klockan 2 varje natt – superpigg

Mamman till 11-månadersbebisen får bara fyra timmars sömn per natt. Vad kan man göra när man har prövat allt? undrar hon. Barnpsykologen svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Vi har problem med vår sons sömn

Jag har ett jätteproblem med min son som är 11 månader. Världens underbaraste och gladaste unge är han, men vi har problem med hans sömn.

Han har aldrig varit en bebis som sover länge (förutom i början när han bara skulle sova på mig!). Men sedan ungefär ett halvår tillbaka vaknar han varje natt klockan 02 och är superpigg.

Jag får bara ungefär fyra timmars sömn varje natt. Min sambo jobbar och renoverar vårt hus, så det är svårt att ta varannan natt.

Jag vet inte vad jag ska göra längre. Det känns som om jag har prövat allt: lägga till ännu fler måltider, korta och förlänga sovstunderna, aktivering …

Så nu kollar jag med dig, Malin. Om det är något som jag har missat så tar jag gärna emot tips!

Mvh en väldigt trött mamma 

Barnpsykolog Malin Bergström: Fortsätt styra om hans sömnrytm

Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Aj, världens tröttaste. Fyra timmar per natt blir man inte pigg av. Barn i din sons ålder sover generellt tre gånger så mycket nattetid (nu finns det ju visserligen inga generella barn men ändå).

Fyra timmar per natt måste för er sons del innebära att han tillgodoser merparten av sitt sömnbehov på dagtid. Jag kan alltså inte se något annat råd än att fortsätta styra om hans sömnrytm.

Beroende på hur han sover kan det handla om att senarelägga vilorna, väcka honom så att han inte sover för länge, lägga honom senare på kvällen, väcka honom på morgonen och så vidare. Du kan inte räkna med att lägga om totalt direkt utan behöver snarare förskjuta hans sovstunder eller uppvaknanden lite i taget kanske med tio minuter per dag.

Ett annat käckt råd är förstås att pausa renoveringen. Eller att helt enkelt bita ihop tills det är dags för förskola eller barnomsorg (om han ska ha sådan). Då brukar nämligen sömnmönstren förändras rejält.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + hårkit från Ida Warg för endast 159 kr. Köp nu!