Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Hur ska vår bebis kunna somna själv?

Hur kan vi få vår bebis att somna själv? Nu somnar hon i vagnen eller när hon ammar. Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Ska hon aldrig lära sig somna utan amning?

Vi har en dotter på snart 4,5 månader som sedan födseln har haft stora sömnsvårigheter. Hon får nästan alltid panik när man lägger ner henne i hennes säng. Detta har gjort att hon oftast sover i vår säng (förut i babynest, nu utan).

Hon somnar hur lätt som helst i vagnen, så nu sover hon mellan tre och fem timmar om dagen (vilket är mycket för att vara hon).

Jag blir så orolig att hon aldrig ska lära sig somna utan amning eller i sin egen säng. Jag blir rädd att vi har gjort något fel från början.

Vi försöker ge henne så mycket kärlek, närhet och omtanke som det bara går, och hon känns trygg – förutom vid nattningen. Då känns hon livrädd, som om vi ska lämna henne.

Vad kan vi göra för att få henne att komma till ro och somna själv inomhus?

/Trött

Barnpsykolog Malin Bergström: Det är normalt att hon behöver er hjälp att somna

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Att vilja somna i famnen och sova nära sina föräldrar är normalt när man är så här liten – och faktiskt under större delen av barndomen, eller till och med hela livet! Jag uppfattar det inte som att ni har gjort något fel eller att er dotter visar tecken på sömnproblem. Hon behöver er hjälp att somna. Det är normalt och betyder inte att hon aldrig kommer somna själv eller sluta amma.

Att tänka framåt som förälder är faktiskt att lägga krokben på sig själv. Det bästa man kan göra är att istället leva i nuet och göra det som passar ens barn för stunden. Barns utveckling är så snabb och genomgripande att det är omöjligt att försöka skapa vanor som ska passa för en senare utvecklingsfas.

Dessutom hör närhet/beroende och självständighet ihop. Jag skulle till och med säga att det är två sidor av samma mynt. När er dotter känner er närhet och hör era trygga andetag under natten byggs en trygghet upp inom henne. Hon vet att ni finns tillgängliga och lär sig att vila i det. Den tryggheten är grunden för att hon så småningom ska bli mer självständig och kunna somna själv.

Det finns inget rätt eller fel kring var eller hur barn sover. Huvudsaken är att ni hittar vanor som gör att ni alla kan sova. För vissa passar det att sova tillsammans. En del barn kommer tassande på nätterna. Ytterligare några sover i egna rum.

Vilket sätt som passar er kommer att visa sig framöver. Det viktiga är att ni gör det som passar er just nu.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!