Att få nära relationer till båda sina föräldrar, som man får när båda är föräldralediga, innebär en stor trygghet för barn, skriver barnpsykolog Malin Bergström.

Bebisen blir förtvivlad när pappan tar hand om honom

Snart ska mamman börja jobba – och bebisen blir förtvivlad när pappan tar hand om honom. Vad kan man göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Vår bebis blir förkrossad när pappan tar hand om honom

Vi har en son som är 4 månader, jag är föräldraledig med honom på heltid. Min man, pojkens pappa, jobbar heltid.

Vi har planerat att jag ska börja arbeta tre dagar i veckan om fyra månader, och att min man ska vara hemma då. Nyligen har vi börjar försöka med att han tar hand om vår son medan jag går iväg en stund. Eftersom vår son helammas har vi förberett med bröstmjölk som vi har fryst ned.

Tyvärr har nästan samtliga försök slutat med att pojken blir helt otröstlig och jag får skynda hem det fortaste jag kan. Till en början går det bra och han tar flaskan, men sedan är det som om han kommer på att mamma är borta och han blir helt förkrossad.

Jag känner mig bekymrad över det eftersom jag vill att sonen ska känna sig trygg med sin pappa. Jag funderar på om jag kan börja jobba före hans 1-årsdag om det inte blir bättre.

Finns det något vi kan göra annorlunda?

Min man försöker vara med vår son så ofta han kan och han tar nästan samtliga blöjbyten när han är hemma från jobbet på vardagar och helger. På nätterna sover vår son mellan oss i sängen.

Ska vi fortsätta träna på att min man tar hand om sonen själv eller borde vi vänta med det?

Att vår son får en trygg grund att stå på känns viktigare än allt annat!

Tack på förhand! 

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: Ni behöver inte förbereda honom redan nu

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Jag tycker att ert upplägg verkar mycket vettigt. Innan det är dags för er att bytas av som föräldralediga kommer oerhört mycket att ha hänt i er sons utveckling. Han kommer då att ha levt dubbelt så länge som nu! Därför skulle jag råda er att pausa från att du går iväg just nu, om ni gör det i syfte att han ska vänja sig vid sin pappa. Det verkar mest skapa stress.

I och med att hans pappa tar hand om honom så mycket när du är hemma finns det ingen anledning att redan nu förbereda inför pappans föräldraledighet. Även om han skulle vara mammig när ni byts av så kommer han ändå att vara trygg med sin pappa och snart vänja sig vid den nya ordningen.

Att få nära relationer med båda sina föräldrar, som man får när båda ens föräldrar är föräldralediga, innebär i själva verket en stor trygghet för barn. Antalet trygga relationer ökar med hundra procent och barnet breddar sina erfarenheter.

Mitt råd till dig är att du ska vila i din föräldraledighet. Ett par veckor innan ni ska bytas av kan pappan ta en ännu mer aktiv roll om ni tycker att det behövs.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.