Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Kan en 5-månadersbebis vara mammig?

Bebisen är 5 månader – och mammig. Föräldrarna undrar varför: Är det för att de har gjort något? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vår dotter på 5 månader är glad och pigg och social, åtminstone med oss här hemma. Det är vårt första barn. Jag undrar om hon är mammig? En anhörig till mig säger att en 5-månaders bebis inte kan vara mammig utan att hon bara ”styr” över oss föräldrar. Det är nämligen väldigt ofta så att när någon annan än vi föräldrar tar henne börjar hon gråta. Ibland går det bra men ofta inte, särskilt inte om vi inte är hemma.

Om vår dotter till exempel är hos farmor eller mormor går det bara en kort stund innan hon börjar gråta. Hon ger sig inte förrän hon får komma tillbaka till mig, för oftast när hon har blivit ledsen hos någon annan går det inte bra med pappa heller, då är det bara hos mig som hon blir tyst och glad och nöjd.

Om hon får sitta i mitt eller sin pappas knä kan hon däremot vara hur social som helst mot andra.

Har vi gjort något som gör att hon har blivit så här? Vad kan vi göra för att det ska gå över?

/Anna

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

”Min erfarenhet är att sådana här missförstånd (som ofta, men inte alltid, uppstår mellan generationer) beror på att vi har större kunskap om barn idag. Din dotter är mammig (eller ”föräldrig” kanske man ska säga) eftersom hon redan har utvecklat sina anknytningsrelationer till dig och sin pappa. Förr trodde man att sådan ”föräldrighet” visade sig först vid 9 månader, men idag ser vi det ofta redan vid 4 månader, kanske eftersom vi tar hand om våra barn på ett så lyhört sätt.

”Föräldrigheten” visar att din dotter redan använder dig/er för att få skydd och trygghet när hon ska lära känna sig själv och världen. När ni är nära blir hon lugn och nyfiken. När ni är för långt bort blir det viktigare för henne att återställa närheten än att göra något annat. Precis så funkar trygga anknytningsrelationer.

Och ja, det här beror på något ni har gjort. Ni har hjälpt henne till den tryggheten genom att ta hand om henne på ett lyhört och förutsägbart sätt. Det är den bästa förutsättning ett litet barn kan ha för att utvecklas till en trygg och harmonisk person.

Mitt första råd är att du låter henne vara nära och närma sig andra på det sätt som känns lagom för henne. Mitt andra är att du berättar om barns anknytning för hennes mor- och farföräldrar. Då blir det lättare för dem att förstå hennes mammighet och att den är en gåva ni har gett henne.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!