Vad ska jag säga när barnen frågar efter mitt ex?

Jag och min pojkvän sedan 18 månader har gjort slut och mina barn på 3 och 5 år har blivit väldigt fästa vid honom. Det krossar mitt hjärta att de inte kommer att träffa honom mer. Vad är lämpligast att säga till dem?

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Är det bättre att fasa ut mitt ex långsamt?

Jag och min pojkvän sedan 18 månader har gjort slut. Trots att vi inte har bott ihop har mina barn på 3 och 5 år blivit väldigt fästa vid honom. Det krossar mitt hjärta att de inte kommer att träffa honom mer.

De frågar ofta efter honom. Jag skyller på att han jobbar och därför inte kan komma, men det håller ju inte i längden.

Vad är lämpligast att säga till dem?

Mitt ex har byggt upp starka band till framför allt min yngsta. Det känns fel att han plötsligt bara ska försvinna. Är det bättre att fasa ut honom långsamt? Och hur blir det om han försvinner och vi sedan börjar träffas igen, vilket skulle kunna hända? Jag är så rädd att barnen ska ta skada på något vis!

Barnen träffar sin riktiga pappa varannan helg.

Orolig

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: ”Beskriv på en lagom nivå”

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Jag tycker att du ska vara ärlig och berätta för barnen hur det ligger till. Även små barn känner av känslostämningar, och min gissning är att de redan har förstått att ni inte längre är tillsammans. Beskriv, på en nivå som är lagom för dem, att ni har gjort slut och inte är kära längre. Förklara att ni båda är ledsna över att han kommer att träffa barnen mindre (eller inte alls?) framöver, om det är så ni känner. Kanske är det svårt för barnen att förstå att det kan bli för jobbigt mellan två vuxna som har gjort slut om han fortsätter att träffa barnen, men du får svara på deras frågor så gott du kan utan att överinformera.

Som jag tolkar ditt brev har ni ännu inte bestämt hur hans

och barnens kontakt ska se ut framöver. Ur barnens perspektiv

ser jag inga nackdelar med att de håller kontakten. Men ni måste avgöra hur det känns för er. Kan ni hitta en nivå som funkar?

Läs också: Min bror begick självmord – ska jag berätta för min dotter?

Det är förstås smärtsamt för barn (och vuxna!) när människor man tycker om försvinner ur ens liv. Men

om man förstår varför det händer, får prata om det

och dela sina känslor blir det lättare att hantera.

Och barn klarar svåra saker – så länge de får

stöd och tröst av sina föräldrar.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.