Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Vårt barn vaknar så ofta – vad kan vi göra?

Vår 1-åring vaknar flera gånger varje natt – vad ska vi göra? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vi har problem med vår 14 månader gamla dotters sömn. Sedan hon föddes har hon vaknat varje, varannan eller var tredje timme på nätterna.

I början kämpade jag förgäves med att få henne att sova i egen säng bredvid min. Efter två månader gav jag upp. Sedan dess har hon mestadels sovit bredvid mig. Vi har också försökt med att båda ligger på en madrass på golvet och att jag sedan går in till min säng och att hon ligger kvar, men hon vaknar efter någon timme och jag får springa fram och tillbaka hela natten, så det har vi också gett upp.

I kampen att få henne att somna har det varit mycket tårar och skrik.

Min sambo jobbar borta i veckorna, och vi känner att tiden för oss två är obefintlig eftersom lillan, förutom två timmars middagslur, aldrig sover när vi är vakna (och på de två timmarna ska allt i hushållet/ trädgården/med djuren göras). Kvällarna har blivit alltmer upphackade, och jag känner mig låst. Jag ser ingen lösning på det här problemet som vi har haft så länge. Jag hoppas att du har några stärkande råd.

/Uppgiven mamma

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

I 14 månader har du kämpat med lillfrökens sömn – och fått backa eftersom hennes behov av att sova nära har varit starkare än allt annat. Jag föreslår därför en gyllene medelväg som kanske kan kännas möjlig att genomdriva.

Acceptera och kapitulera inför det faktum att det är för mycket jobb att få henne att somna tidigt i egen säng. Ordna istället så att hon, från typ klockan 20, ligger i närheten av dig eller er på kvällarna – i soffan, på kökssoffan eller i vagnen som ni ställer i det rum ni är i. Ordna så att hon från den tiden har ett särskilt sovtäcke och en särskild sovkudde. Säg att hon får vara med er men att hon ska vara tyst och ligga stilla och vila. Var konsekventa och tydliga med det, men ha henne på ett ställe som gör att hon ser och hör er.

Det brukar vara lättare att vara ”sträng” och konsekvent när det inte innebär att man lämnar barnet ensamt. Låt henne sedan sova med dig/er på natten, eftersom det verkar enklast.

Det här sättet kan göra att ni får lugna kvällar, även om de inte är barnfria.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!