Mitt barnbarn gömmer sig – får hon inte tillräckligt med uppmärksamhet?

"Mitt barnbarn gömmer sig", skriver en orolig mormor, och undrar om det kan bero på att hon inte får tillräckligt med uppmärksamhet?  

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Fråga: Jag är orolig för att hon inte mår bra

Mitt barnbarn är drygt 2 år och gömmer sig ofta under ett bord eller en stol. Hon kan sitta där ensam länge. Ibland tar hon med sig mat eller en leksak. Vad det kan bero på att hon gör så?

Jag är orolig för att hon inte mår bra. Kan det vara så att hon inte får tillräcklig uppmärksamhet från sina föräldrar? Eller finns det någon annan förklaring?

Orolig mormor

Barnpsykolog Malin Bergström svarar: ”Många barn tycker om att dra sig undan när de ska leka”

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Det kan finnas många förklaringar till att hon drar sig undan. Spontant låter det som att hon väljer bort uppmärksamhet genom att hitta egna små gömställen att vara på. Många barn tycker om att dra sig undan när de ska leka. Det hjälper dem att koncentrera sig och gå upp i leken.

Men för dig väcker beteendet oro och kopplas till en känsla av att hon får för lite uppmärksamhet. Jag undrar därför hur hon verkar ha det när hon drar sig undan? Verkar hon tycka att det är mysigt att sitta så där lite trångt? När du smyger in till henne, hur reagerar hon då?

Läs mer: Vår sociala 2-åring är plötsligt rädd för släkt och vänner

Eftersom du är orolig tycker jag att du ska prata med hennes föräldrar. Försök hitta ett sätt att ta upp detta som inte skuldbelägger dem. Fråga om du kan göra något för att hjälpa och avlasta dem. Om de har begränsat med tid och ork för sin lilla flicka kan du verkligen göra skillnad i hennes liv. Men för att det ska vara möjligt måste du ha föräldrarnas förtroende.

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vill du ställa en fråga till vår barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.