Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

Hur hjälper jag mitt barn att bli mindre rädd för vatten?

3-åringen har blivit rädd för vatten. Föräldrarna får duscha sin skrikande och panikslagna dotter mot hennes vilja. Hur kan man hjälpa henne att bli av med sin vattenskräck?

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Jag är mamma till en tjej som snart fyller 3 år. För ett tag sedan började vi märka att hon har blivit rädd för att få vatten på sig. Hemma har vi dusch men inget badkar, bara en liten badbalja som min dotter badar i utan problem. Men när det är dags att duscha vägrar hon att självmant gå in och ställa sig i duschen. Det slutar alltid med att vi måste lyfta in vår skrikande och fäktande dotter i duschen och duscha henne mot hennes vilja. Hon blir hysterisk och får panik när hon får vatten i håret eller ögonen, skriker och visar med hela kroppen att hon inte vill. Det blir värre och värre för varje gång.

Vad jag vet har hon inte varit med om något trauma där vatten varit inblandat. När hon var mindre gick hon på babysim. Även då tyckte hon att det var otäckt att få vatten i ögonen, men hon blev inte lika hysterisk som nu.

Jag var också livrädd för vatten som liten, och det gör ont i mig att se henne så rädd och ledsen, men duscha måste hon ju. Hur ska vi hjälpa henne att bli av med sin vattenskräck?

/Tacksam för hjälp

Svar från barnpsykolog Malin Bergström:

Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”Min erfarenhet är att det inte behöver vara något traumatiskt som ligger bakom vattenskräck. För ett litet barn kan det kännas väldigt utlämnande och okontrollerat att vara avklädd och stå under en sprutande dusch.

Precis som du skriver är utmaningen för er både att hålla henne ren och att hjälpa henne över sin rädsla. Som jag ser det finns det två vägar att gå.

Den ena är att låta henne bada i baljan, vilket hon gillar. Istället för att duscha henne kan ni skölja hennes hår med vatten från en plastkanna som ni fyller på från baljan. Låt henne gärna hälla själv så att hon får mer kontroll över situationen. Den andra vägen är att duscha ihop med henne. Använd handduschen, håll henne i famnen och var noga med att förbereda henne innan ni sköljer håret så att hon kan titta upp i taket och vara med och styra så att hon inte får vatten över ansiktet.

Genom att mjukt och fint leda henne genom duschandet kommer ni att lära henne att det inte är farligt utan faktiskt riktigt skönt.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!