Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

Är vår sömnmetod okej?

Dottern somnar direkt när hon ammas. Men gör pappan rätt när han ska natta? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Fråga:

Vår dotter, som är 8,5 månader, har ibland svårt att komma till ro när hon är trött. Oftast somnar hon om hon får amma hos sin mamma, men för mig brukar det fungera att gå runt och vagga henne en stund. Det är i och för sig väldigt mysigt, men ibland tar det ganska lång tid och det kan helt ärligt bli lite jobbigt, både fysiskt och psykiskt.

Jag prövade för någon vecka sedan vad som händer om jag sätter henne i knät och håller i henne (lite halvbestämt), vaggar henne och pratar lugnande med henne. Oftast blir hon då arg, börjar låta och sprattla, men tre gånger av fyra somnar hon inom fem minuter.

Jag tänker att hon är trött och har svårt att komma till ro, att hon känner sig lite orolig men egentligen behöver sova. Och att jag hjälper henne. Men jag är samtidigt orolig att jag kränker henne.

Går det att säga något om denna insomningsmetod?

Någon gång kom jag på efter fem minuter att hon säkert var hungrig. Jag gav henne välling – och hon somnade direkt i mitt knä. Jag kände mig som en usel pappa och blev väldigt ledsen. Men som sagt, oftast fungerar det bra.

/P

Barnpsykolog Malin Bergström svarar:

Malin Bergström. Foto: Stefan Tell

”När din dotter blir trött kan hon inte riktigt tolka och hantera det hon känner. Antagligen upplever hon det mest som något slags obehag. Du, som är vuxen och känner henne, behöver alltså hjälpa henne – inte bara för att hon ska somna, utan faktiskt också för att hon ska lära sig tolka sina egna signaler och känslor, de som gör att hon längre fram i livet fattar att ”Jaha, nu är jag trött och går följaktligen och lägger mig”.

Ju mer effektivt du kan få henne att komma till ro, desto tydligare blir kopplingen ”Jag är trött – nu somnar jag”. Och att vara bestämd trots att ens barn protesterar är faktiskt det som är lyhört här.

Man kan dra en parallell till när man som vuxen får massage eller tränar. Den som masserar eller leder träningen behöver vara tydlig och effektiv. Annars känns det ju som att man lika väl kan göra det själv.

Framöver kommer sådan här vägledning – gränssättning – att bli en allt större del av ditt föräldraskap. Din dotter kommer att behöva veta var du står och få din hjälp även i stunder när hon inte vet sitt eget bästa.

Vila i att du hjälper henne och gör tillvaron tydlig när du bestämmer och tar kommandot. Lyhördheten har du grundlagt nu. Addera det här och er relation är komplett!

PS Det är inte så kul att inse att man missat att ens barn är störthungrigt. Men jag kan trösta dig med att forskarna menar att vi missförstår våra barn ungefär hälften av tiden. Och att det är bra, eftersom det sporrar barnen att uttrycka sig mer nyanserat.”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!