Barnpsykolog Malin Bergström. Foto: STEFAN TELL / STEFAN@STEFANTELL.SE

Är jag en sämre mamma för att mina barn inte går i förskola?

Är det fel att inte vilja att ens barn ska gå i förskola? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Detta är en artikel från Vi Föräldrar.

Är det fel att barnen inte går i förskola?

Jag vill vara hemma med mina barn. Jag vill inte att de ska gå i förskola, och i dagens samhälle känns det nästan som om jag måste skämmas över det.

De jag har berättat det här för blir upprörda och tror att jag försöker göra mig till en bättre mamma än de. Samtidigt gör de klart för mig att jag i själva verket är en mycket sämre mamma, eftersom mina barn inte kommer att fungera normalt socialt.

Är det fel av mig att inte vilja ha mina barn i förskola? Kommer det att vara negativt för deras sociala kompetens?
/Orolig blivande mamma

Barnpsykolog Malin Bergström: ”Det finns många sätt att skapa ett fint familjeliv”

Foto: Stefan Tell / STEFAN@STEFANTELL.SE

”När vi håller på med sådant som är vik­tigt för oss, och när vi samtidigt är lite osäkra på våra val, kan vi bli lite ängsliga och snåla gentemot människor som gör annorlunda. I de lägena behöver vi helt enkelt så mycket bekräftelse att vi sållar bort den jobbiga sanningen om att det finns många sätt som är lika bra. Eftersom barnen är det vikti­gaste vi har, och eftersom det inte är alldeles lätt att känna sig som en bra förälder, är risken för enögdhet extra stor i föräldraskapet.

Sverige är också ett relativt homogent samhälle, där vi genom våra välfärdsystem har minskat klasskillnaderna och skapat mer likvärdiga förutsättningar för barn­ familjer. Det kan göra att vi kan bli lite enkelspåriga kring vad som är bra för barn. I länder där det mer hänger på den enskilda familjen blir det mer naturligt att olika fa­miljer gör på olika sätt.

Som barnpsykolog tycker jag förstås att välfärdssystemen är bra, men vi behöver samtidigt komma ihåg att det faktiskt finns många sätt att skapa ett fint familjeliv. Jag kan bara gratulera dig till att du har möjlig­het att leva i enlighet med det du känner är rätt för er familj. Du kommer förstås att se till att dina barn får den sociala stimulans de behöver. Den möjligheten är ju inte begrän­sad till att barnen går i förskola. Så skäms inte, utan var stolt över att du kan vara den slags mamma som passar bäst i er familj!”

Här hittar du fler läsarfrågor med svar från barnpsykolog Malin Bergström.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

4 nr av mama + solskydd för dig och ditt barn från EVY. Köp nu!