Barnpsykolog Malin Bergström svarar på läsarfrågor. Foto: Stefan Tell

Är jag en dålig förälder som vill att hon sover i egen säng?

Är det fel att lyfta över 3-månadersbebisen i egen säng när hon har somnat? Barnpsykolog Malin Bergström svarar.

Malin Bergström

Detta är en artikel från Vi Föräldrar

Gör jag fel som "tvingar" min bebis att sova i egen säng?

Jag har en 3-månadersbebis som alltid får somna på mig, sedan lägger jag över henne i hennes säng. Är det fel? Skapar jag otrygghet för henne genom att ”tvinga” henne att sova i egen säng?

Det känns som om mina vänner med lika gamla barn sover tillsammans med sina barn hela natten. Jag tycker också att det är mysigt såklart, men varken jag eller min dotter sover lika bra så. Jag känner mig som en dålig förälder som vill att hon sover i egen säng.

Ibland är hon kinkig och ibland är hon bara pigg och vill leka. Jag fick rådet från bvc att låta henne ligga kvar och vara bredvid henne tills hon somnar och stoppa in napp hela tiden. Är det bra?

Jag tar gärna emot tips, för om jag låter henne ligga kvar på mig vaknar hon så fort jag byter ställning eller hostar. Jag känner mig lite låst om jag ska sitta hemma i soffan hela dagarna.

Mikaela

Du märker att ni sover bättre i varsin säng

Barnpsykolog Malin Bergström Foto: Stefan Tell

Barnpsykolog Malin Bergström: Du skapar absolut inte otrygghet genom att lägga din lilla flicka i egen säng. Tvärtom har du redan lärt känna henne så bra att du märker att ni båda sover bättre när ni ligger i varsin säng. Små barn är lika olika som vi vuxna, och därför gör vi olika som föräldrar, även om våra barn är jämngamla.

Jag tycker det låter så fint att ni redan har hittat ett sätt att sova som passar för just er! Socialstyrelsen rekommenderar också att man, på grund av en möjlig ökad risk för plötslig spädbarnsdöd, inte sover tillsammans med sitt barn under de tre första månaderna.

Vad gäller tryggheten är det viktiga för din flicka att hon känner att du finns när hon visar att hon behöver dig, inte att du ständigt är nära. För barn är det i stället just den här ”dansen” som lär dem hur samspel mellan människor fungerar.

När din flicka visar vad hon vill och behöver, när du svarar och visar att du har förstått och när hon svarar med att bli nöjd och lugn, upplever hon att hon kan påverka dig och världen. Därför är det tryggt för henne att sova i sin säng, eftersom hon vet att du kommer när hon behöver dig.

Här finns fler artiklar om barn och sömn!

Vill du ställa en fråga till Vi Föräldrars barnpsykolog?

Mejla till fragamalin@vf.bonnier.se. När du ställer din fråga är du medveten om att publicering kan ske i tidningarna Vi Föräldrar och mama, samt på mama.nu och expressen.se. Du är också medveten om att din fråga kan komma att bearbetas (till exempel kortas). Glöm inte att ange den signatur du vill ha under din fråga om den publiceras.

Artikeln publicerades i maj 2017.